Ezzel a címmel kezdte tegnapi Facebook bejegyzését Varga Judit igazságügyi miniszter, majd így folytatta: Üdvözöljük a Lengyel Köztársaság Alkotmánybíróságának határozatát!

Mint írta, a varsói taláros testület csütörtökön kimondta, hogy az uniós szerződések egyes rendelkezései nincsenek összhangban a lengyel alkotmányos berendezkedéssel. A lengyel Alkotmánybíróság többségi véleménye szerint az uniós tagságból nem következik az, hogy az Európai Bíróság felülírhatná a nemzeti alkotmányokat, vagy, hogy Lengyelország teljes mértékben az Európai Unióra ruházta volna a szuverenitását.

A döntés természetesen óriási felháborodást váltott ki a brüsszeli buborék és a nyugat-európai elit részéről.

Bejegyzésében a miniszter asszony kiemelt, Lengyelországhoz hasonlóan Magyarországon is alapérték a szuverenitás és önrendelkezés, ezért a magyar kormány határozatban állt ki lengyel barátaink mellett.

Teljes mértékben megértjük a lengyel választ, melyet az európai uniós intézmények rossz gyakorlata váltott ki, amellyel rendre megszegik a hatáskör-átruházás elvét.

Eljött az idő, hogy útját álljuk a lopakodó uniós hatáskörbővítésnek!

A nemzeti alkotmányok és az uniós jog közti határokat az alapszerződések világosan rögzítik, és ezeket önkényesen senki nem hághatja át.

Az európai uniós intézmények kötelesek tiszteletben tartani a tagállamok nemzeti identitását, politikai és alkotmányos berendezkedését.

Nem köthetik gúzsba a tagállami szuverenitást!