Amikor majd 2021. decemberében átadjak, James Webbről, a NASA egykori igazgatójáról elnevezett, 10 milliárd dollár értékű űrteleszkópot, az lesz a világ valaha épített legnagyobb és legerősebb csillagászati távcsöve írja a 888.hu. Ám a hír nem csupán ezért érdekes..

Négy csillagász petíciót indított a teleszkóp elnevezése miatt, mivel állításuk szerint James Webb, a NASA igazgatójaként részt vett az 1960-as években történt LMBTQ-ellenes tisztogatásban.

“Mi, a NASA legújabb űrteleszkópjának jövőbeli felhasználói és azok, akik majd a helyünket megöröklik, követeljük, hogy ez a távcső olyan nevet kapjon, amely méltó lesz a felfedezéseihez. Olyan nevet kell adni neki, ami egy olyan jövőt képvisel, amelyben mindannyian szabadok vagyunk” – írták a petícióban.

Miután a kérelmet 1250-en aláírták Brian Odom, a NASA történésze bejelentette az ügy kivizsgálását.

Bill Nelson a NASA jelenlegi igazgatója közölte: „nem találtak olyan bizonyítékot, amely indokolná a James Webb űrteleszkóp átnevezését”.

Webb igazgatása során robbant ki a „Lavender Scare” névre hallgató mozgalom, mely elképzelése szerint a szövetségi kormányba homoszexuálisok „szivárogtak be”, ez a NASA-nal dolgozó LMBTQ-közösség széleskörű elbocsátását eredményezte. A csillagászok petíciójukban azt állították: véleményük szerint James Webb volt a felelős a melegek eltávolításáért.

Prescod-Weinstein, queer csillagász, – aki a NASA posztdoktori programjában vett részt, – bírálta a NASA névváltoztatással kapcsolatos vizsgálatát, és azt mondta: azt szeretné, ha az ügynökség átláthatóbbá tenné az általa vizsgált bizonyítékokat.

Nocsak, megértük ezt is! Az LMBTQ aktivisták már a csillagokat sem hajlandók vizsgálni, csak, ha a távcső bizonyítottan szivárványos…

Forrás: 888.hu

(Címkép: Úrvilág