Színekben pompázó épület, koncertek és buli az egyetem napján. Koncerttel és bulival ünnepelte szombaton késő délutántól éjfélig az Egyetem Napját a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem. Az évfordulós ünnep alkalomból az épületet is kivilágították.

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE)

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) bulira világítva

Csíkszeredában ünnepelte első tanévnyitójának 20. évfordulóját a Sapientia EMTE, a hétvégi esemény szombati napjára különleges eseménnyel készült a felsőoktatási intézmény: az egyetem parkolójában kialakított színpadon fellépett DJ Smoothnoise, őt Szabó Balázs Bandájának koncertje követte, majd DJ Venom (Halott Pénz) buliján tombolhattak az egyetemisták és az érdeklődők.

A 17 órától kezdődött rendezvényre több százan voltak kíváncsiak, míg a koncerten inkább az idősebb korosztály képviseltette magát, a bulira megtelt a hátsó udvar fiatalokkal.

Forrás: szekelyhon.ro

Forrás: szekelyhon.ro

Az esemény rendkívül hangulatos volt, hiszen a csíkszeredai kar épületének teljes egésze több színben pompázott közben. Balla Levente, a felsőoktatási intézmény PR-felelőse úgy fogalmazott, elégedettek az eseménnyel, amely révén az egyetemistáknak és a város lakóinak is szerettek volna a kedvében járni.

A szombati esemény után vasárnap az ünnepségre került sor. A rendszerváltozás óta eltelt 31 év egyik legjelentősebb erdélyi magyar eseményének tekintik a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) húsz évvel ezelőtti elindítását az évforduló alkalmából rendezett csíkszeredai ünnepség szónokai.

Fotó: MTI

Tonk Márton rektor felidézte: az 1989-es rendszerváltás eufóriájában, és „hurráoptimizmusában” az erdélyi magyarság azt remélte, hogy újraindíthatja az 1959-ben elvesztett önálló állami egyetemét.

Egy bő évtizedes iszapbirkózás és a magyar egyetem létrehozására irányuló romániai politikai akarat teljes hiánya vezetett el ahhoz a felismeréshez, hogy ha nincs önálló állami, akkor legyen magán, de akkor is önálló egyetem, egyetemhálózat.

Így indult útjára húsz évvel ezelőtt az erdélyi történelmi magyar egyházak által létrehozott alapítvány felügyelete alatt a magyar költségvetésből nyújtott forrásokból a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE), amely ma a különböző egyetemi rangsorokban Románia húsz legjobb egyeteme közé tartozik, és amelynek egyes szakjai, a legjobbnak számítanak Romániában.

Kató Béla erdélyi református püspök, az egyetemet működtető Sapientia Alapítvány elnöke beszédében felidézte: 1581 óta, amikor Báthori István erdélyi fejedelem jezsuita egyetemet hozott létre Kolozsváron, számtalan egyetemalapítási kísérlet történt. Különböző korokban újból és újból megfogalmazódott az a követelmény, hogy anyanyelvi felsőoktatás nélkül nem lehet Erdélyben teljes életet élni, de a létrehozott tanintézetek rendre rövid életűek voltak Úgy vélte: a Sapientia, abból él, hogy az erdélyi magyarok nem nyugodtak bele az egyetem hiányába.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára „az értékteremtés zászlóshajójának” nevezte az intézményt. „A küzdelem nem volt hiábavaló, versenyképességével, minőségével a Sapientia mind a román, mind pedig a Kárpát-medencei oktatási térben megkerülhetetlenné vált, kivívta magának az erőfeszítések mértékének megfelelő helyet” – állapította meg az államtitkár.

Kelemen Hunor romániai miniszterelnök-helyettes az erdélyi magyarság elmúlt évtizedekben bemutatott egyik legmerészebb vállalkozásának tartotta a Sapientia létrehozását. Kijelentette: az erdélyi magyar közösségnek iránymutató értelmiségiekre van szüksége, és a magyar egyetem ilyeneket bocsát ki. A politikus fontosnak tartotta, hogy az erdélyi magyarság képes volt félretenni a vitáit, és a nagy, stratégiai célokban képes volt összefogni. A sikerhez az is nélkülözhetetlen volt, hogy a közösség a magyar kormányban szövetségesre, támogatóra talált.

Az ünnepség keretében Kató Béla püspök megáldotta a Sapientia Tudományegyetem teljesen felújított csíkszeredai épületét.

Forrás és kép: MTI,  szekelyhon.ro,