Szeptember 26-án a berliniek nemcsak új Bundestagot, hanem új képviselőházat és új kerületi parlamenteket is választottak. A választások pedig kaotikusak voltak. Nemcsak órákig kellett várakozni, hanem most egyre több részlet lát napvilágot olyan eseményekről, amelyeket inkább egy harmadik világbeli országtól várnánk.

A média például beszámol arról, hogy az egyik választókerületben 150 százalékos volt a választási részvétel, és “becslések” vannak a választási eredményekről.

Az RBB közszolgálati műsorszolgáltató újságírói megvizsgálták a választási eredményeket, és legalább 99 választókerületben “szokatlanul sok érvénytelen szavazatot” találtak, ami “rendszerszintű problémákra utal a választásokon”. Úgy tűnik, hogy egyes körzetekben más körzetből származó szavazólapokat használtak, ami jogellenes, és érvényteleníti a leadott szavazatot, még akkor is, ha a választópolgár akarata egyértelmű. “Ha nem hivatalos szavazólapot használnak, a szavazás érvénytelen” – idézik Rolfdieter Bohm Friedrichshain-Kreuzberg kerületi választási tisztviselőjét.

A demokratikus politika szempontjából rendkívül megkérdőjelezhető, hogy az állami választási biztos már augusztusban tudott a problémákról. “Ott (augusztusban, jegyezzük meg) szúrópróbaszerűen ellenőriztük, és észrevettük, hogy nem minden szavazólap volt megfelelően szétválogatva, ahogyan az a dobozokban fel volt tüntetve” – mondta Bohm. Ráadásul nem minden választási tisztviselőt tudtak kiképezni – állítólag a Corona-válság miatt.

Ezenkívül vannak más sajátosságok és anomáliák is. A berlini Charlottenburg-Wilmersdorf kerület például nem jelentett előzetes választási eredményeket, hanem előzetes becsléseket közölt. Még négy nappal a választás után sem voltak eredmények Charlottenburg-Wilmersdorf egyes választókerületeiről, csak becslések.

Forrás és címkép: ZurZeit

Az eredeti írás német nyelven itt olvasható.