Az intézményt megáldó Adorjáni Dezső romániai evangélikus püspök megemlítette, hogy a nyugat-európai testvéregyházak gyakran lemondanak az iskoláikról, karitatív intézményeikről, és átruházzák az államra a feladatokat. „Mi építő és épülő keresztény közösségek vagyunk” – jelentette ki. Luther Mártont idézte, aki már a 16. században a gyermekek jogának és kötelességének tekintette a tanulást.

Az új evangélikus óvoda, bölcsőde és oktatási központ október elsejei átadóünnepségén, az erdélyi Besztercén, Grezsa István, az óvoda-fejlesztésért is felelős miniszteri biztos elmondta: szerte a Kárpát-medencében 179 új óvoda épült és 713-at újítottak fel a magyar állam támogatásával. Erdélyben 103 új óvoda építését és 356 felújítását finanszírozták. Úgy vélte: a program arra is jó, hogy Magyarország folyamatosan békejobbot tudjon nyújtani a szomszédjainknak. Általa ugyanis az az ország gyarapodik, amelyben az intézmények megépülnek.

Hasonló szellemben szólt az avatót követő hálaadó istentisztelet végén Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. Elmondta: a szoros együttműködés, amelyet Magyarország Szerbiával, Szlovákiával és Horvátországgal alakított ki az elmúlt évtizedben, jó az országoknak, a nemzeteknek és a nemzeti közösségeknek is. „Ugyanezt a kezet felajánljuk Romániának is. A kereszténységben egyek vagyunk. Sokkal több dolog van, ami összeköt, mint ami szétválaszt bennünket” – jelentette ki.

Fotó: MTI/Kiss Gábor

Az óvoda avatást Ioan Turc, Beszterce polgármestere, és Stelian Dolha, Beszterce-Naszód megye prefektusa is köszöntötte és példamutatónak tartotta. Utóbbi úgy vélte: az óvodáknak és bölcsődéknek kihatásuk lehet a demográfiai folyamatokra is.

Décsei Attila alprefektus: az RMDSZ Beszterce megyei szervezetének elnöke kijelentette: a szórványban élő besztercei magyar közösség nem mond le arról a törekvéséről, hogy a városban önálló magyar iskolát is létesítsen. Úgy vélte: az önálló iskola elengedhetetlen ahhoz, hogy lelassítsák a magyar közösség asszimilációját.

A 67 ezer lakosú Beszterce városában a 2011-es népszámláláson a lakosság 5,7 százaléka vallotta magát magyarnak.

Forrás: MTI