Elindult a mórahalmi és a nagybecskereki önkormányzat határon átnyúló, uniós támogatású ösztöndíjprogramja, a 17 magyarországi és 17 vajdasági fiatal pénteken vehette át szerződését a Csongrád-Csanád megyei kisvárosban – tájékoztatta a mórahalmi önkormányzat az MTI-t.

A közlemény szerint a 862 ezer eurós költségvetésű program célja a szerb-magyar határ menti régió gazdaságfejlesztési folyamatainak megismerése révén a szakértők, kutatók, a hallgatók és a vállalkozások közötti együttműködés és hálózatépítés elősegítése, valamint a határtérségben élő fiatalok életpálya-modelljének megalapozása, a szülőföldön maradás ösztönzése. A mentori programmal kiegészített ösztöndíjpályázat tavasszal meghirdetett felhívására 46 fiatal jelentkezett, minden jelentkezőt személyesen hallgattak meg.

A novemberben induló képzés során valamennyi diák havi bruttó 563 eurós ösztöndíjat kap, tevékenységüket mentor segíti, akivel közösen munkatervet állítanak össze. A féléves ösztöndíj idejét a szomszédos országban töltő diákok a jelenléti vagy online képzések mellett a térségben működő cégekhez és intézményekhez látogatnak el, valamint gyakorlati munkát is végeznek a képzésük profiljához illő vállalkozásoknál, szervezeteknél. Hozzátették: a diákok így megismerhetik a térségben működő sikeres cégeket, új technológiákat és kutatási eredményeket, a tiszta és zöld megoldásokat, valamint a környezetvédelmet elősegítő folyamatokat.

Forrás: MTI