A gyimesbükki Rákóczi-vár újjáépítésére 6,7 millió lejes finanszírozást hagyott jóvá a fejlesztési minisztérium – közölte a hírt az RMDSZ honlapja. A munkálatot két év alatt szeretnék befejezni.

A hírről a Székelyhon portál számolt be, ahol egyebek mellett olvasható:

„A helyieket dicséri leginkább ez az eredmény, akik összefogtak. A kormányzati csapat a fejlesztési minisztériumon keresztül támogatja a vár megújulását” – mondta Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes. Az egykori határon fekvő várrom történelmi jelentőséggel bír az erdélyi magyarok számára, ezt a fontos műemléket, történelmünk egy darabját újjáépítjük – idézi Cseke Attila fejlesztési minisztert az rmdsz.ro.

Az ezeréves határnál lévő Rákóczi vár újjáépítését Deáky András nyugalmazott iskolaigazgató kezdeményezte. A felújítási munkálatok során az épületet korhű építőanyagokból helyreállítják, és egy kiállítótermet, illetve egy kávézót rendeznek be benne a látogatók számára. Az újjáépítést 2023 végéig kell elvégezni.

A várat Bethlen Gábor erdélyi fejedelem építtette 1626 körül őrtoronyként, az építményt a 18. század elején II. Rákóczi Ferenc megerősíttette, ekkor kapta mai nevét. A vár hármas szerepet töltött be, egyrészt őrhely volt, másrészt vámszedőhelyként használták, 1710 után pedig vesztegzárként is.