Miközben – ahogy arról beszámoltunk – ma reggel a miniszterelnök jelentős nyugdíj kiegészítést és emelést jelentett be, melyet ma az idősek világnapján is megerősített, aközben a baloldal Újpesten máris kimutatja a foga fehérjét! De előbb nézzük a kormányfő köszöntését!

Újpesten újabb botrány van kibontakozóban, hiszen a momentumos Déri Tibor vezette baloldali városvezetés közel egy évtizedes, pártpolitikától független konszenzusos döntést dobott a kukába: az újpesti nyugdíjasok támogatására felhasználható összeget a tizedére csökkentik. 2019-ben hiába vette át a baloldal a fideszes városvezetéstől közel 7,8 milliárd forintos költségvetéssel az önkormányzat gazdálkodását, most arra hivatkoznak, hogy az idősek megbecsülésére, támogatására nincs elég forrás. A momentumos Déri a veszélyhelyzeti felhatalmazása alapján, idén év elején a vonatkozó önkormányzati rendeletet hatályon kívül helyezte. Wintermantel Zsolt, Újpest korábbi fideszes polgármestere szerint ez szégyen és gyalázat, hiszen 2019 óta a baloldal Újpesten elvette a fiatalok lakáshoz jutási támogatását, elvette a rendőrök évi kétszeri jutalmazását, leállította az okos-tanterem fejlesztési programot, most pedig elveszi a nyugdíjasok alanyi jogon járó támogatását. A helyi Fidesz mostani azon javaslatát, miszerint térjenek vissza a nyugdíjasok évi kétszeri általános támogatásához, egész egyszerűen lesöpörte a Momentum-DK-Jobbik-LMP koalíció.

Immár egy évtizede szinte pártpolitikától független konszenzusos álláspont volt Újpesten, hogy az újpesti önkormányzat minden évben nemcsak jelképesen, de érdemi módon is támogatja az időseket. Korábban ez évi kétszeri élelmiszerosztást jelentett, de a 2019-ben hatalomra került baloldali városvezetés úgy döntött, hogy a korábbi gyakorlatot megváltoztatva évente egyszer, utalvány formájában ad támogatást az időseknek. Wintermantel Zsolt, Újpest korábbi fideszes polgármestere közösségi oldalán adott hangot felháborodásának, miszerint a nyugdíjasok támogatására felhasználható összeget 2021-ben a tizedére csökkentik. A döntés szembemegy a korábbi konszenzusos gyakorlattal, így tehát mintegy 24 ezer újpesti nyugdíjas támogatása helyett csak mintegy 2000 fő – részben nem nyugdíjas korú személy – támogatását teszi mindösszesen lehetővé.

A Fidesz az áldatlan állapotok orvoslása érdekében testületi ülésen azt kezdeményezte, hogy a baloldali vezetés állítsa vissza a korábbi gyakorlatot, és a költségvetésben biztosítson forrást a nyugdíjasok támogatására.

 

Forrás: Origo.hu

Kép: ittlakunk.hu