A Kúria szerint a Médiatanács jogszerűen nyilvánította érvénytelennek a rádiós pályázatot és zárta ki belőle a Klubrádiót. Helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék korábbi ítéletét a Kúria a Klubrádió ügyében – írja a Media1.

A helybenhagyó határozat kimondta, a rádió hibás pályázatot adott be, és a vállalat saját tőkéjének negatív mivolta miatt nem is vehetett volna részt a pályázaton.

A Klubrádió a Budapest FM 92,9 MHz rádiós pályázat ügyében indított felülvizsgálati eljárást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa ellen. Érdekesség, hogy egy olyan három fős grémium döntött az ügyben, amelyben Varga Zs. András, a Kúria elnöke is benne van (mellette még Fekete Ildikó és Remes Gábor alkotta a hármast).

Az ítélet értelmében a Médiatanács jogszerűen nyilvánította érvénytelennek a Budapest FM 92,9 MHz rádiós pályázatot, illetve zárta ki a pályázatból akkor már csak egyedüliként résztvevő rádiót. A Kúria szerint a Klubrádió maga sem vitatta, hogy ténybeli hiányosságokat vétett pályázatában, a médiatörvény és a jog pedig nem biztosít lehetőséget arra, hogy érvénytelenség esetén nem jogi szempontokat mérlegeljenek. A bíróság szerint a rádió üzleti terve nem felelt meg az előírásoknak, az nem volt elfogadható.

A Kúria a döntésében mintegy 700 ezer forint perköltség megfizetésére kötelezte a Klubrádiót. A Media1 még megjegyezte, hogy a Kúria ítéletének jogerőssé válását követően megnyílik a lehetőség arra, hogy az NMHH Médiatanács új pályázatot írjon ki a 92,9 MHz-re, melyet október végéig a Spirit FM használ ideiglenesen.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tavaly szeptemberben jelentette be, hogy elutasította a Klubrádió kérelmét a 2021. február 14-én lejáró rádiós jogosultságának meghosszabbítására a Budapest FM 92,9 MHz-re. Az NMHH hiányos adatszolgáltatásra hivatkozott.

Érvényes frekvencia nélkül a csatorna február 15. óta már nem sugároz, csak interneten hallgatható. A Klubrádió ügye már a Fővárosi Törvényszéket és a Kúriát is megjárta. A törvényszék szerint az NMHH Médiatanácsa minden tekintetben teljesen jogszerűen, a médiatörvény és a pályázati felhívás szövege alapján járva döntött úgy, hogy kizárja a Klubrádió Zrt.-t a Budapest FM 92,9 MHz rádiós pályázatból, majd a Kúria úgy találta, hogy a rádió tévesen állította, hogy jogszerűtlen volt a pályázatuk elutasítása.

Forrás: Vadhajtasok/Media1