Ki veheti át Merkeltől a hatalmat? Így alakul Európa vezető hatalmának politikája a vasárnapi választás után.

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kapta a legtöbb szavazatot a németországi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson a hétfőn kora reggel közölt hivatalos előzetes végeredmény szerint. Az SPD a szavazatok 25,7 százalékát gyűjtötte össze, 5,2 százalékponttal erősödve a legutóbbi, 2017-es Bundestag-választáson elért, történelmi mélypontot jelentő 20,5 százalékhoz képest.

A második a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége, amely minden korábbinál gyengébben teljesítve 24,1 százalékot szerzett. Ez 8,8 százalékpontos visszaesés a 2017-es 32,9 százalékhoz képest.

Azonban a CDU/CSU a szoros eredményre hivatkozva mégis a kormányalakítás szándékával vág neki az új törvényhozási ciklusnak.

Az SPD és a CDU/CSU is a 14,8 százalékot elért Zöldekkel és a 11,5 százalékot szerző liberális Szabad Demokrata Párttal (FDP) kíván koalícióra lépni. Az SPD a berlini és a Mecklenburg-Elő-Pomerániában tartott tartományi választáson is az első helyen végzett.

A rendszerkritikus jobboldali AfD gyengült 2017-hez képest, 10,3 százalékot szereztek.

A szélsőbaloldali Linke nagyot gyengülve 4,9 százalékot ért el, vagyis nem érte el a küszöböt – ám mivel megnyert három egyéni körzetet, ezért a német szabályozás értelmében jogosult listás helyekre is, így néhány képviselővel jelen lesz az újabb parlamenti ciklusban is.

Forrás: mandiner.hu

Kép: Getty Images