Magyarnak lenni nemcsak származás és vállalás kérdése, hanem minőség kérdése is – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerdán Pozsonyban, ahol köszöntőt mondott a Pozsonyi Magyar Szakkollégium ünnepélyes évnyitóján.

Az államtitkár az ünnepségen – amelyen a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával felújított helyiségeket is átadták – a szakkollégiumok kiemelten fontos szerepéről, az erős magyar intézményrendszer megteremtésének szükségességéről beszélt.

Rámutatott: a szakkollégiumoknak az a feladatuk, hogy befogadják a magyar intézményekben nevelkedett fiatalokat, s az elitképzés olyan bástyái legyenek, ahonnét olyan fiatalok kerülnek ki, akik a szülőföldjükön boldogulva segítik majd közösségüket, és példát mutatnak majd a leendő diákoknak.

Magyarnak lenni nemcsak származás és vállalás kérdése, hanem minőség kérdése is. Reméljük, hogy ezt a magyar minőséget ez a szakkollégium és az itt tanuló diákok és hallgatók is képviselik majd – hangsúlyozta Potápi Árpád János. Hozzátette, hogy Nyitrán és Kassán is ilyeneket kellene létehozni.

A Pozsonyi Magyar Szakkollégium 2016-ban kezdte meg működését a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásának köszönhetően. A szakkollégiumban mintegy másfél éves – a járványhelyzet miatti – kényszerszünet után, most kezdődött újra a jelenléti oktatás. Az intézményt két nagyobb egység kialakításával 28 férőhelyessé sikerült növelni.

A szakkollégiumban szeptemberben 24 kollégista kezdte meg a tanévet.

Potápi Árpád János még a szakkollégium évnyitója előtt koszorút helyezett el a pozsonyligetfalui mészárlás áldozatainak emléktáblájánál. Az egykori – a második világháború után létrehozott – ligetfalui gyűjtőtáborban etnikai alapú tisztogatás keretében több száz embert, köztük 90 magyar leventét gyilkoltak meg a csehszlovák hadsereg katonái.

A tragédia helyszínén az egykori BS6-os katonai erődnél 2015-ben állítottak emléktáblát.

Forrás és kép: MTI