A magyar családpolitika legfőbb vállalása, hogy gazdasági előnnyé tesszük a gyerekeket. Azt akarjuk, hogy a nők választhassanak, hogy dolgoznak vagy sem, de ne legyen egzisztenciális nyomás az, hogy dolgozik vagy sem – minderről Orbán Viktor beszélt a IV. budapesti demográfiai csúcson.

A kormányfő közölte, a hazai GDP 5 százalékát családi kedvezményekre fordítjuk, ezek fontos lépések, de nem elegendőek. A Budapesti Demográfiai Csúcs nem csak egy konferencia. A demográfiai kérdések nehézségét nem csak a felismerések bonyolultsága adja.

Legalább ilyen nehéz a felismerések politikai intézkedésekbe való átültetése – mondta Orbán Viktor miniszterelnök. Kiemelte, miniszterelnöksége alatt is ez volt a legnagyobb kihívás.

Adrej Babis és Janez Jansa kollégámmal együtt akarjuk rábeszélni az uniós politikusokat arra, hogy ne támogassák a migrációt, ne támogassák az egyneműek családalapítását. Együtt kell meggyőznünk az uniós politikusokat, hogy többé ne használják a Balkánt ütközőzónának saját kényelmük miatt. Szerbia és térsége nélkül az unió nem lehet teljes. Szerbia integrációját Magyarország támogatni fogja.

A nyugati civilizáció nem képes reprodukálni magát. Sokan nem tudják eldönteni, hogy ez jó vagy rossz. Vannak, akik érzékelik a demográfiai problémát, de ezt a migrációval akarják megoldani. Ezek a gondolatok nem veszik figyelembe a demográfiai probléma kulturális vetületét – hangsúlyozta a kormányfő.

Hozzátette: nálunk a migráció identitáskérdés. Lehet, hogy a kieső munkaerő Európán kívül helyettesíthető, de Európában közös kultúra, hagyományok nélkül nem lehetséges az együttműködés, az együttélés.

Úgy látjuk, nyugaton már az óvodákban félre akarják nevelni a gyereket. Ez része az új marxista mozgalomnak. Mi Közép-Európában ismerjük ezt, mi be vagyunk oltva a „woke-vírus ellen, közel negyven évig ebben éltünk – fogalmazott. A népességfogyás egyetlen megoldása, ha az állam segíti a családokat a családalapításban.

Öt pillérre építette fel a 2010 óta kormányzó magyar kabinet a családpolitikát:
1. a gyerek gazdasági előnyt is jelentsen,

2. a családok saját otthonba élhessenek,

3. a családpolitikát az édesanyákra kell építeni,

4. az országot családbaráttá kell tenni,

5. jogi alapon is támogatni kell a családokat és a kedvezményeiket.

Ezek fontos lépések, de nem elegendőek – jelentette ki, hozzátéve, hogy 41 százalékkal csökkent 2010 óta a terhességek megszakítása.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a védvonalak megerősítése érdekében nemzeti konzultációkat és népszavazásokat tartottunk. Nyugat-Európában és Brüsszelben soha senki nem kérdezte meg az embereket az LMBTQ-propagandáról és a migrációról.

A kormányfő közölte, gyermeket vállalni öröm, de nem úgy öröm, mint elmenni a vidámparkba. A gyermekvállalás sokszor nehézséggel jár, de ez segít minket. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a legfontosabb, ha az életünket folytatásra érdemesnek találjuk és ez csak a gyermekek révén lehet elérni. A miniszterelnök szólt arról is, hogy Ferenc pápa bátorította a családvédelmi kérdésekben.

Forrás: Origo