Az MSZP elnöke szerint tudatosan hagyhattak nyitva egy informatikai kaput, amely az előválasztási rendszer leállását okozhatta, ezután szándékosan igyekeztek megtéveszteni a választókat.

Egyre zavarosabb, hogy miért is állt fejre a baloldali előválasztás az első napon, ám úgy tűnik az ellenzék saját szavazóinak megtévesztésétől sem riad vissza.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke szerint tudatosan hagyhattak nyitva egy informatikai kaput, amely az előválasztási rendszer leállását okozhatta – a baloldali politikus erről az ATV-ben beszélt. A belső szabotázs már a negyedik baloldali magyarázat a kudarccal kezdődött előválasztásra.

Forrás: hirstart.hu

Forrás: hirstart.hu

Emlékezetes, hogy a szombati startot követően hamar összeomlott az informatikai rendszer, ezt kezdetben sikerként ünnepelve azzal magyaráztak, hogy a hatalmas érdeklődés következtében történt. Hamarosan azonban beindultak az összeesküvés-elméletek, és a politikai ellenfeleikre igyekezték terelni a gyanút, miközben lázasan informatikusokat és technikai felszereléssel rendelkezőket kerestek a közösségi oldalakon. Mindez arra utalt, hogy az ellenzék egyáltalán nem készült fel az előválasztás lebonyolítására.

A szervezetlenségekre utaló jelek ellenére Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója hétfőn reggel a Spirit FM-en határozottan kijelentette: „Egyértelmű bizonyíték van arra, hogy külső támadás eredményeként állt le a szoftver, és nem belső rendszerhiba miatt.” Lényegében a pártigazgató szavait cáfolta meg később főnöke, Tóth Bertalan.

Információink szerint az MSZP-nél kezdettől fogva tisztában voltak a leállás valódi okával, ám a kudarc beismerése helyett megpróbálták politikai ellenfeleiket besározni, mert abban bíztak, hogy választóikat megtévesztve növelni tudják az előválasztás iránt az érdeklődést. Tóthot hallva az őszödi beszéd szavai rémlenek fel:

„Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz.”

Az előkészületek hiányosságaira utal, hogy az előválasztás végéig, 28-ig beteltek az időpontok az online azonosításra, ami nélkül viszont nincs elektronikus szavazás. A kapkodást magyarázza, hogy a folyamatos toborzás ellenére is kevés a szakember, jelenleg 80 operátor jut a 80 ezer időpontfoglalóra.

A történtekkel teljesen tisztában lehetett Böcskei Balázs az Idea Intézet vezetője, fővárosi tanácsadó, akinek cége a DK brüsszeli csapatát, lényegében Dobrev Klárát segíti. „Bár jól hangzik, hogy Kínából vagy a Karmelitából intéztek támadást az előválasztással szemben, valószínűbb, hogy el lettek mérve a kapacitások, ezért egy informatikai-logisztikai újraindítást kíván a rendszer. Nulla százalék esélyt adok erre a dologra” – fogalmazott a DK-közeli tanácsadó. Persze, elképzelhető, hogy a szavazási eljárás megkérdőjelezése nem is állna érdekében, hiszen információink szerint az eddig leadott voksok alapján Dobrev Klára vezet.

Forrás és kiemelt kép: magyarhirlap.hu