A kancellárjelöltek vitáján Európa, mint téma meg sem jelent – fogalmazott Leslie Mandoki az Origónak adott interjújában kedden.

A zenészt ez igencsak meglepte, hiszen mint fogalmazott: „az európai közösség nincs olyan jó állapotban, ahogy kellene lennie, rengeteg a nyitott kérdés”. Hozzátette ugyanakkor: az oktatásügy sem szerepelt például a témák között, ami szerinte talán még nagyobb probléma.

Németország gazdasági problémákkal küzd. Mandoki az interjú során kitért arra is: szerinte Németországban egy bérből élő házaspár nem tud kivenni egy olyan lakást Münchenben, vagy Hamburgban, ahol két, vagy három gyermeket föl tudnak nevelni, mert közben olyan drága minden.”

A zenész hozzátette azt is: egy harmincéves házaspár ráadásul még csak hosszabb, akár 30 éves távlatra sem tud gazdaságilag előre tervezni. Mint fogalmazott, szerinte ennek több oka is van, többek között például az is, hogy a német gazdaságban öt százalék felé halad az infláció, miközben nulla a kamatláb. Szerinte a németeknek vissza kellene térnie a szociális piacgazdasághoz.

A világhírű producer kérdésre válaszolva elmondta azt is, szerinte ha Armin Laschet lesz a kancellár, akkor Magyarország és Németország kapcsolatának egy nagyon pozitív szakasza előtt fogunk állni”.

A zenész hozzátette, Laschet „nagyon tiszteli hazánkat és az egyik legfontosabb feladatának tartja, hogy újra összefogja az európai közösséget”. Mint fogalmazott: „Laschet igazi európai ember, tudja, hogy milyen fontos Magyarország Németországnak, és Németország Magyarországnak”.

Mandoki a másik két esélyes kancellárjelöltről szólva Annalena Baerbock tanulmányi hiányosságait, valamint az Olaf Scholz „számláján lévő akciókat” emelte ki. Mint fogalmazott, szerinte „Olaf Sholz csak egy trójai ló, akit nem követ a saját pártja” sem. Leslie Mandoki ugyanakkor elmondta: hisz benne, hogy Armin Laschet lesz az új német kancellár.

 

Forrás és kiemelt: mandiner.hu/origo.hu