A magyar kormány a határon túli magyar családok boldogulását segíti, a szülőföldön maradást ösztönzi a Kárpát-medencei magyar vállalkozások támogatásával – hangoztatta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár pénteken, Marosvásárhelyen az első alkalommal megrendezett Erdélyi Gazdasági Fórum megnyitóján – amelyről a Székelyhon számolt be.

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága az erdélyi gazdaságfejlesztési programot lebonyolító Pro Economica Alapítvánnyal közösen, a Design Terminal szakmai partnerségével szervezett kétnapos találkozót Marosvásárhelyen az erdélyi magyar vállalkozók együttműködésének erősítése érdekében rendezték. A fórumon részt vettek Erdély valamennyi megyéjének vállalkozói és szervezetei. A kétnapos rendezvény célja, hogy keretet teremtsen a széleskörű párbeszédre az erdélyi magyar vállalkozások helyzetéről. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a rendezvény megnyitóján elmondta: fontos az, hogy az összefogást mindig megerősítsék. Az elmúlt években törekedtek a teljeskörű összefogásra, ez Erdélyben többé-kevésbé megvalósult, és erről tesz tanúbizonyságot ez a kongresszus is.

Az államtitkár elmondta: idén Erdélyre is kiterjesztették a korábban a Vajdaságban is megszervezett vállalkozói mentorképző programot, de a magyar gazdasági szereplők közösségbe szervezése itt nem zárult le. A pénteken elindult marosvásárhelyi kezdeményezéssel egy olyan együttműködési keretet próbálnak megteremteni Erdélyben, amely összefogja, közös munkára, együttgondolkodásra hívja az erdélyi vállalkozókat, szakmai szervezetek vezetőit. Gratulált az RMDSZ-nek az elmúlt években végzett munkájáért, azokért a történelmi sikerekért, amit el tudtak érni az önkormányzati és a parlamenti választásokon, azóta pedig már a kormányon is erősítik a magyarságot, ezzel nemcsak a magyarok érdekében, hanem összromániai érdekeket képviselve látják el a feladataikat. Mint mondta, a magyar kormánynak 2010 óta bizalmi szövetségese az RMDSZ, és nyilvánvaló, hogy a többi párttal is együttműködve, őket is bevonva a nemzeti összetartozásba, próbálják elérni a teljes összefogást annak érdekében, hogy a magyar közösségeket lehessen szolgálni. Az elmúlt évtized nemzetpolitikai sikereit csak akkor tudjuk közösen továbbvinni, ha ezt az egységet, amit ki tudtunk alakítani, meg tudjuk őrizni a 2022-es országgyűlési választáson, amelynek egyik tétje lesz, hogy tovább tudjuk-e erősíteni a közösségeinket a Kárpát-medencében, illetve a diaszpórában, és nyilvánvaló, hogy a nemzetpolitikai eredményeket csak akkor őrizhetjük meg, ha ezt a közös munkát tovább folytatjuk – fejtette ki az államtitkár.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerint fontos, hogy ez a gazdasági fórumot sikerült megszervezni 2021-ben, egy nehéz időszakban. „Úgy gondoljuk, hogy a Kárpát-medencei gazdasági teret egységes térként kell szemlélnünk. Amikor az erdélyi vállalkozókról van szó, nemcsak segítséget, támogatást kérünk, hanem partnerséget is, és nekünk is úgy kell tekintenünk a környezetünkre, az egész Kárpát-medencére, ahol az erdélyi vállalkozások is jelen lehetnek. Az RMDSZ elnöke közölte: jelenleg azon dolgoznak, hogy találjanak egy olyan megoldást az elszabadult energiaárak orvoslására, legalább egy fél évre, amely nemcsak az egyéni fogyasztókat, hanem a vállalkozókat is érintené.