Tizenegy év alatt közel egymillió munkahely jött létre, a munkanélküliségi ráta újra négy százalék alá csökkent, egyetlen lépésre vagyunk a teljes foglalkoztatottságtól – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Országgyűlés őszi ülésének nyitónapján.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: A sikeres oltási programnak köszönhetően újra szabad nyarunk volt. Európai és világviszonylatban is az egyik leggyorsabb oltási programot valósítottuk meg. Ennek köszönhetően másoknál hamarabb tudtuk feloldani a korlátozásokat és tudtuk talpra állítani a gazdaságot.

Kiemelte: A járványnak lesz negyedik hulláma, ezt mutatják a számok. Három járványhullám után már tudjuk, hogy mi az, ami a vírussal szemben működik és mi az, ami nem. Maszkokkal és korlátozásokkal nem lehet legyőzni a vírust, csak az oltással. A harmadik hullámot ezzel győztük le, a negyediket pedig ezzel tudjuk majd kordában tartani.

A kormányfő hangsúlyozta: oltás alapú védekezést javasol folytatni a jövőben. Kiemelte a harmadik oltás jelentőségét és elmondta, hogy a szakemberek között is egyetértés van ebben a kérdésben. Magyarország elsőként tette lehetővé a harmadik oltás felvételét, ezzel a lehetőséggel már 525 ezer ember élt. Jelenleg 8 millió adag vakcina áll rendelkezésre és év végéig további 8,9 millió adag leszállítása várható.

Van elegendő oltóanyagunk, bárkit be tudunk oltani

– jelentette ki Orbán Viktor.

A magyarok túlnyomó többsége be van oltva, tehát védettek. A kormányfő mindenkit arra biztat, hogy vegye fel a vakcinát, mert a súlyos betegséget és a kórházi kezelést is elkerülheti vele.

A kormány azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy az év végéig hosszabbítsa meg a rendkívüli jogrendet. Ez már bizonyítottan segíti a járvány elleni védekezést, már bizonyított és az ország cselekvőképességét a járvány alatt fenn kell tartanunk.

A magyar gazdaság repülőrajtot vett – fogalmazott a miniszterelnök. Kiemelte: A második negyedéves adatok szerint 17,9 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék, ami a valaha mért legnagyobb növekedés.

A magyar gazdaság teljesítménye már most meghaladja a járvány előtti szintet, míg számos uniós országban erre még várni kell – jelentette ki Orbán Viktor. A szolgáltatások exportja, a beruházások, az ipar is jelentősen bővült 2020-hoz képest. A miniszterelnök elmondása szerint a kormány képes lesz 5,5 százalék fölé emelni a gazdasági növekedést.

A kormányfő emlékeztetett arra, hogy azt ígérték, amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyit hoznak létre. Ezt a vállalást teljesítettük – jelentette ki. Soha nem dolgoztak még ennyien a rendszerváltás óta Magyarországon.

Egyetlen lépésre vagyunk a teljes foglalkoztatottságtól

Tizenegy év alatt közel egymillió munkahely jött létre, a munkanélküliségi ráta újra négy százalék alá csökkent, egyetlen lépésre vagyunk a teljes foglalkoztatottságtól.

A nemzeti konzultációról szólva Orbán Viktor kifejtette: Azért indították el, mert a járványnak komoly hatása lesz, nemcsak ránk, hanem a világra is. A veszélyek korát éljük, járványok és a népvándorlások zajlanak, ezért kérték ki az emberek véleményét. A miniszterelnök köszönetet mondott azoknak, akik éltek a véleménynyilvánítás lehetőségével és visszaküldték az íveket.

A kormány az emberek döntésének megfelelően meghosszabbította a hitelmoratóriumot a rászorultak számára, így a közfoglalkoztatottak, a családok, a nyugdíjasok, a munkanélküliek és a gyermeket nevelők számára, valamint azok részére, akiknek a jövedelme a járvány alatt csökkent.

A gazdaság sikeres újraindítása lehetővé tette, hogy a gyermeket nevelő szülők személyi jövedelemadóját február 15-ig visszatérítsék számukra. A gyermeket nevelő vállalkozók is adóvisszatérítéseket kaphatnak (az eho-szerint adózók az szja-t, a katások pedig az átalányadó egynegyedét kapják majd vissza), így összességében 1,9 millió szülő számára mintegy 600 milliárd forintot térít vissza az adóhivatal 2022 februárjában.

A nyugdíjasok is részesülnek a gazdasági eredményekből

A nyugdíjprémium összege a szakértők szerint meghaladja az 50 ezer forintot is. Folytatják továbbá a 13. havi nyugdíj visszaépítését, melyet a Gyurcsány-Bajnai-kormány vett el az idősektől.

2022 elején hat havi fegyverpénzt kapnak a rendvédelmi és fegyveres testületek hivatásos tagjai, valamint bevezetik a 25 év alattiak SZJA-mentességét is.

A kormány tárgyal a munkaadókkal és a munkavállalókkal is a minimálbér 200 ezer forintra történő emeléséről is. Ennek megvalósítására a miniszterelnök jó esélyt lát.

A nemzeti konzultáció eredményét figyelembe véve a kormány alkotmányos védelmet kíván adni a családtámogatásoknak, a munkát terhelő alacsonyabb adóknak és a nyugdíjaknak is.

Az afganisztáni helyzetről szólva Orbán Viktor elmondta: hazánk az Egyesült Államokkal szövetségben vett részt a misszióban, de utólag látható az, hogy az Egyesült Államok rosszul ítélte meg az agán helyzetet és komoly veszélyt idézett elő.

A Magyar Honvédség dolga csak és kizárólag abban állt, hogy kimentse saját embereit és a nekik segítő afgánokat. Ezt a feladatot teljesítették, elismerés illeti őket – emelte ki a kormányfő.

Az afgán válság azonban új migránshullámot indíthat el – hívta fel a figyelmet a miniszterelnök. Magyarország álláspontja, hogy az afgán menekülőket a térségben kell segíteni, ott kell „hotspotokat” létrehozni és a segítséget kell odavinni.

Amit Brüsszel tesz, az árulás

Hazánk déli határát meg kell erősíteni, hiszen a nyugat-balkáni útvonal ismét megtelt. Egy év alatt háromszorosára nőtt az illegális határátlépők és az embercsempészek száma.

Eközben Brüsszel és Berlin hátbalövi Magyarországot, holott hazánk tartja fenn Európa belső biztonságát és kényelmét. Újabb eljárásokat indítanak a határzárat érintő törvények ellen.

Fölfogásom szerint, amit ma Brüsszel tesz az árulás. Magyarország, sőt Európa békéjének elárulása” – jelentette ki Orbán Viktor.

A migrációs viták szétfeszítik az uniót, ezért Magyarország az szeretné, ha a határvédelem összes hatáskörét Brüsszel visszaadná a tagállamoknak.

Forrás: hirado.hu