A világhírű magyar hajós, katona és földrajzi leíró születésének napján, szeptember 20.-án a Magyar Nemzeti Múzeumban tudományos konferencia keretében mutatják be a Benyovszky Móricról (1741-1786) szóló értékes, ezidáig kevéssé ismert, és a közelmúltban hazánkba érkezett korabeli dokumentumokat.

Közel ezer oldalnyi amerikai, orosz, francia és osztrák anyag kerül először nyilvánosságra: történészek, levéltárosok, kutatók adják közre, hogy teljesebbé, a valósághoz közelebbivé váljon a korábban főként legendákból kialakult kép. (Történetéről portálunkon is olvashattak.)

A Benyovszky Emlékév keretében bemutatják a Benyovszky musicalt, közteret neveznek el és szobrot állítanak emlékére, irodalmi szimpózium keretében feldolgozzák Jókai Mór és Benyovszky Móric kapcsolatát, és kiadásra kerül a Mária Terézia Benyovszkynak adományozott grófi címeres okmánya is. A Magyar Posta emlékbélyeget, a Magyar Nemzeti Bank dísz emlékérmét bocsátott ki. Benyovszky megemlékezéseket tartanak a határon túli magyar közösségek körében, és Lengyelországban, Szlovákiában, az Amerikai Egyesült Államokban, Franciaországban, Tajvanon és Madagaszkáron is.

Az emlékév nemzetközi programjának, a Benyovszky tudományos konferenciának a feladata a jubileumi esztendő egyik fontos üzenetének a megvalósítása: tudjunk többet, legyen reálisabb képünk ennek a XVIII. századi világhírű magyar utazónak, hajósnak, katonának az életéről. Az évszázadok alatt kialakult legendák, gyakran fantázia alkotta történetek sokféle képet alakítottak ki róla, s talán nekünk magyaroknak az egyik legfontosabb törekvésünk ezekben a valóság tisztázó kutatásokban, hogy a tudomány eszközeivel járuljunk mindehhez hozzá.

További információk a www.benyovszky.hu: oldalon érhetők el.