Az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozat regisztrált eseményeinek száma átlépte a kétezret, amely között 160 magyar esemény van, ezzel Magyarország a harmadik helyen áll Németország és Olaszország mögött – közölte az igazságügyi miniszter hétfőn a Facebook-oldalán.

Varga Judit angolul is közölt bejegyzése szerint a statisztika azt mutatja, hogy a magyar emberek elkötelezettek Európa jövőjét illetően. Nem véletlen, hogy Magyarország elsőként fogalmazta meg vízióját – hét pontban – a kontinenst érintő legfontosabb kérdésekről – tette hozzá.

Azt írta: ilyenkor nehéz dolguk lehet azoknak, akik igazságtalanul azzal vádolják Magyarországot, hogy Lengyelországgal együtt az Egyesült Királyság útjára lépne.

Mi azért dolgozunk, azért vagyunk aktívak a eszmecserében és a közös gondolkodásban, mert egy olyan Európában akarunk élni, amely hű saját szellemi és kulturális örökségéhez. Ahol nem gúnyolják a nemzeti elköteleződést és nem relativizálják a család fogalmát

– fogalmazott a miniszter.

Hangsúlyozta: Európa csak akkor lehet erős, ha a tagállamai erősek és csak egy ilyen, cselekvőképes Európa tudja kiállni az idők próbáját. A bejegyzés szerint Varga Judit ezt az elvet képviseli majd a konferenciasorozat vezető testületének hétfői online ülésén is, ahol a rendezvény őszi állomásait vitatják majd meg a tagállamok képviselőivel.

A jelenlegi konzultáció nem lehet teljes a magyarok véleménye nélkül – írta, kiemelve:

itt az alkalom, hogy végre közvetlenül üzenjünk Brüsszelnek, legyen szó migrációról, családról vagy közös értékeink védelméről”.

Varga Judit arra bátorítja az embereket, hogy éljenek a lehetőséggel, regisztráljanak a www.futureu.europa.eu honlapon, és osszák meg véleményüket, gondolataikat a kontinens jövőjéről.

Ez egy vissza nem térő alkalom, csavarjuk fel a hangerőt, mutassuk meg Európának a magyarok hangját!” – írta a miniszter.

MTI

Fotó: Varga Judit Facebook oldala