A felújítás a kormány támogatásával, a Modern Városok Programban keretében valósult meg. A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az ünnepi liturgia után azt mondta: megújul a városban a református, az evangélikus templom és környezete, valamint a baptista és a zsidó imaház is.

Soltész Miklós úgy fogalmazott: hiszi, hogy az az összefogás, amely jellemzi most a környéket, megváltoztatja a közgondolkodást, és végre felelősen tud mindenki gondolkodni más emberekért, más tájakért, más városokért is. A főplébánia templomban megújították az orgonát, a szobrokat, a falfestményeket, a bejáratot, a lépcsőt, a támfalat, a környező teret, átépítették a vízelvezetést, mellékkápolnát alakítottak ki, és új hangosítást is kapott az épület a mintegy 600 millió forintos beruházás keretében.

Soltész Miklós beszélt arról is, hogy a Salgótarjában és környékén évszázados múltú szénbányászat megszűnésével a térség „egyik pillanatról a másikra kiesett az ország vérkeringéséből”.

Az államtitkár feladatként jelölte meg ennek orvoslását. A magyar kormány nevében mondhatom, hogy számíthatnak ránk a jövőben is, oda fogunk figyelni arra a közösségre, amely múltjából fakadóan megérdemli a segítséget.

A megújult templomot Marton Zsolt váci megyéspüspök áldotta meg.

Fekete Zsolt (Salgótarján, Szeretem! Egyesület – DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd, Tarjáni Városlakó Egyesület), a nógrádi megyeszékhely polgármestere emlékeztetett arra, hogy 2017. március 21-én tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel a Modern Városok Programról, ennek része volt a főplébánia templom és környezetének megújítása is, a projekt lezárultával pedig a templom a városrész éke lett. Szólt arról, hogy a program időközben több ponton változott és jelentősen bővült az egyházi beruházások köre.

A városvezető azt mondta, bízik benne, hogy a Modern Városok Program további elemeinek megvalósításához hamarosan megérkeznek a megígért kormányzati támogatások, mert Salgótarján élhetősége, jövője szempontjából kiemelten fontosak a fejlesztések, majd köszönetet mondott a már megvalósult beruházásokért.

Forrás: MTI