A Rákóczi Szövetség Magyar iskolaválasztási programjának keretében, a Somorja és Vidéke Célalap gondozásában, Felső-Csallóköz magyar tanítási nyelvű alapiskoláiban 198 kisdiák, illetve szüleik szeptember 16-án vehették át az ösztöndíjakat és az ajándékkönyveket Őry Pétertől, a Rákóczi Szövetség alelnökétől.

Az ösztöndíjátadásra Lég, Nagyszarva, Tejfalu, Somorja, Csenke és Nagymagyar iskoláiban került sor.

A mozgalmas nap utolsó előtti állomásain, Csenkén, valamint Nagymagyaron Őry Péter ismerősként köszöntötte az iskolába érkező szülőket és gyerekeket. Bevezetőjében először a Rákóczi Szövetség helyi vonatkozásáról szólt. Halzl Józsefről, a Rákóczi Szövetség alapító elnökéről, majd haláláig tiszteletbeli elnökéről elmondta, hogy bár Budapesten élt, köztudottan felvidéki gyökereire mindig erős kötődéssel gondolt. Arról azonban kevesebbeknek van tudomása, hogy a közelben lévő vajasvatai alapiskolát az édesapja építette, akinek emlékét a mai napig tábla őrzi.

Az ösztöndíjak átadása előtt Őry Péter röviden bemutatta a Rákóczi Szövetség szerteágazó tevékenységét. Kiemelte, hogy az iskolatámogatási programot itt, a Felvidéken indították el, aztán terjesztették ki a Kárpát-medencére. A tevékenység bővülésével a Rákóczi Szövetség fokozatosan a legnagyobb társadalmi szervezetté nőtte ki magát. Az ösztöndíjak kapcsán pedig felhívta a szülők figyelmét arra, hogy ennek összege szimbolikus üzenetet hordoz, mivel ez nem magyar állami támogatás, hanem minden évben többek között magánemberek, cégek, vállalatok, sportolók, művészek adományából gyűjtik össze és ajándékozzák mintegy köszönet gyanánt, azoknak a szülőknek, akik anyanyelven taníttatják gyermeküket.

A csenkei ösztöndíjátadásra meghívást kapott Illésházáról az lllésházy István Alapiskola igazgatója, Gyurkovics Árpád, aki az első osztályba beíratott 11 tanuló szülei nevében vette át a Rákóczi Szövetség által hozott könyveket és az ösztöndíjakat.

Nagymagyaron Bohák Csaba igazgatóhelyettes köszöntötte az elsős diákok szüleit, aki elmondta, hogy az elmúlt három év viszonylatában az idei tanévben indult a legnagyobb létszámmal – 14 gyermekkel – az első osztály a Nagymagyari Alapiskolában.

A Rákóczi Szövetség alelnöke zárszavában összefoglalta, hogy az iskolakezdési támogatás átadásakor az anyanyelvi oktatást választó elsős kisdiákok szüleivel évről évre sikerül kapcsolatot kialakítani. Ez a későbbiekben a gyerekek által, akik a Rákóczi Szövetség  további programjain részt vesznek, tovább erősödik. Ezeket a programokat szeretettel ajánlotta az alelnök a szülők és a pedagógusok figyelmébe. Végül vírusmentes tanévet kívánt a gyerekeknek, szülőknek és természetesen a pedagógusoknak. Az ösztöndíj és az ajándékkönyv gyors átvétele ellenére mosolygós arcok, csillogó szemek és köszönőszavak tanúi voltunk.

HA/Felvidék.ma

Fotó: Hideghéthy Andrea/Felvidék.ma