A hirtelen jött őszi melegben bágyadtan jönnek-mennek a járókelők Budapest közterein. Hétköznap délután van, közel 30 Celsius fok a hőmérséklet. Nem a legjobb időpontot választottuk riportkészítésre, és mint később kiderült, nem csak a meleg miatt. Megnéztük, hogy halad a Fidesz aláírásgyűjtése, a Stop, Gyurcsány! Stop, Karácsony! petíció.

A legtöbb standnál készségesen fogadtak, jellemzően azt hitték, aláírni megyek, de volt olyan aktivista is, aki azt sem tudta, milyen médium a Mandiner (reméljük, ezután többet olvas majd minket), és sajtóigazolványt, valamint elnézést kért. Utóbbit a bizalmatlanságáért, amit azzal magyarázott, korábban előfordult, hogy odament hozzájuk valaki, és csak kedélyes beszélgetésük végén derült ki, hogy az illető egy baloldali lap munkatársa.

Az első helyszínen

egy idősebb úr és egy fiatal aktivista fogad, akik egy narancssárga, „FIDESZ” feliratú ernyővel védekeznek a vakító napsütés ellen.

Reggel nyolctól este hatig standolnak már két hete, ami valóban fárasztó feladat.

Többségében az idősek írják alá a Stop, Gyurcsány! Stop, Karácsony! petíciót

Kristóf (a neveket adatvédelmi okokból megváltoztattuk), az aktivista elmondja, hogy a legrosszabb időpontban jöttem, ugyanis ebéd után nagyságrendekkel kevesebben vannak az utcán. Persze azért jönnek páran aláírni, ilyenkor meg-megszakítjuk beszélgetésünket. Mint mondja, a legtöbben reggel, iskola- és munkaidő előtt, vagy délután, hazafelé tartva állnak meg a standoknál, főleg a fiatalabb korosztály tagjai.

Tény: az aláírók, akikkel találkozunk, jellemzően az idősebb korosztályból kerültek ki, de az aktivisták elmondása szerint ez általánosan is jellemző. Szerintük a támogatók nagyjából 60-70 százaléka nyugdíjaskorú, vagy annak közelében lehet. Úgy vélik, ez azért van így, mert

a fiatalok, főleg az iskoláskorúak nagy részét nem igazán érdekli a politika, amíg nem érzik a saját bőrükön annak valóságát.

2006-ban éreztük – emlékszik vissza egyikük –, ez az egész arról szól, hogy olyasmi ne történjen még egyszer! Hát igen – idézem fel én is az emlékeket –, az én korosztályom érti ezt. A könnygáz és a véresre vert emberek látványa valóban maradandó élmény. Az aktivista szerint a fiatalokat, akiknek nincs közvetlen tapasztalata arról az időszakról, amikor Gyurcsány Ferenc volt a miniszterelnök, az olyan alkotásokkal lehet megszólítani, mint az októberben a mozikba kerülő Elk*rtuk! című film, amely épp a 2006 őszén történt eseményeket mutatja be.

„Gyurcsányt is utálom, de még jobban a Karácsonyt!”

Egy hatvanas úr kérdésünkre elmondja, azért írta alá a petíciót, mert mindig is a jobboldali közösséghez tartozott, és nagyon nehezen élte meg az MSZP és az SZDSZ kormányzását. „A baloldal teljesen tönkretette, eladósította az országot. 2005-ben, azon a gyalázatos népszavazáson nemet mondtak a külhoni magyarokra, elárulták a nemzetet!

Szerintem nincs helyük a közéletben, a politikában!”

– fogalmaz. Kérdésünkre, hogy Karácsony Gergelyről mit gondol, azt mondja, ő mindössze egy báb, „de látszik, hogy gerinctelen, nincs semmilyen karaktere”. Ezt bizonyítja, hogy milyen csalásokba keveredett a munkahelyén – teszi hozzá. Szerinte szégyenletes, hogy a fővárosiak Tarlós István helyett 2019-ben Karácsonyt választották főpolgármesterré, aki „azon kívül, hogy szépen mosolyog és a liberális sajtónak nyilatkozgat, nem csinál semmit”.

Az aktivisták elmondása szerint legtöbben célirányosan, aláírni érkeznek. Persze nem mindenki. „Miről szól ez az akció?” – kérdezi egy idősebb nő, majd miután bemutatják neki a kezdeményezést, lelkesen odaírja nevét az aláírásgyűjtő ívre.

„Gyurcsányt is utálom, de még jobban a Karácsonyt! Hát nem szégyelli magát az az ember?”

– mondja a nő, aki szerint a főpolgármester hazudott a nyelvvizsgájáról és a doktorijáról, és egyébként is mindig másra próbálja hárítani a felelősséget.

Pálfy Dániel Ábel tejes riportja ITT olvasható.

Kiemelt kép: Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója, és Böröcz László, a párt országgyűlési képviselője sajtótájékoztatót tart a Stop, Gyurcsány! Stop, Karácsony elnevezésű petíciójáról Budapesten. MTI/Balogh Zoltán