Több mint hatmillióval több bevándorló él ma Németországban, mint 2005-ben, az első Merkel-kormány megalakulása idején. A leköszönő kancellár pártja romló népszerűségi mutatói ellenére győzni tudott az alsó-szászországi helyhatósági választáson.

Angela Merkel egyik legmaradandóbb öröksége a németországi népességváltozás lesz – írta minapi összeállításában a Die Welt. A lap az ősszel visszavonuló kancellár 16 évét elemző cikkében kiemelte, hogy az Egyesült Államok után Németországban él a legtöbb bevándorló. Az ENSZ adatai szerint az első Merkel-kormány megalakulásakor, 2005-ben számuk még 9,4 millió volt, ami mára elérte a 15,8 milliót.

A lap felidézte, hogy migráció nélkül a német társadalom a születések csökkenő száma miatt már több mint negyven éve zsugorodna. Az elmúlt években átlagosan kilencszázezer német halt meg, a születések száma ehhez képest hatszázezer körül mozgott, de 2015 óta kis mértékben nőtt, főként a bevándorlásnak köszönhetően.

Merkel pártja, a szeptember 26-i szövetségi parlamenti választásra készülő Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) némiképp lefaragott hátrányából. A Forsa közvélemény-kutató társaság friss felmérése szerint a CDU/CSU két százalékpontot erősödve 21 százalékon áll, a szo-ciáldemokrata SPD támogatottsága 25 százalékos, a Zöldekre a résztvevők 17 százaléka szavazna.

Bajorországban viszont további szavazókat veszített a CSU, a Sat.1 kereskedelmi csatorna vizsgálata szerint a párt támogatottsága július óta 35 százalékról 28 százalékra csökkent. Az SPD jelenleg 18 százalékon áll a tartományban.

A CDU/CSU mélyponton lévő népszerűsége ellenére a kereszténydemokraták nyerték meg a vasárnapi helyhatósági választást Alsó-Szászországban. A CDU a szavazatok 31,7 százalékát gyűjtötte be a tartományban, a párttól alig marad el az SPD, amely a voksok 30 százalékát kapta.

A CSU alsó-szászországi szervezetének vezetője, Bernd Althusmann szerint az eredmény fontos jelzés a szövetségi választások előtt. A kereszténydemokratáknak főleg Kelet-Németországban nincsenek jó kilátásai a Die Welt cikke szerint, amely a Wahlkreisprognose adatait idézve kiemelte, ezekben a tartományokban magas a szociáldemokrata szavazók aránya, Szászországban ráadásul a jobboldali AfD is kiemelkedően népszerű. A Die Welt szerint a keletnémet adatok gyakran előrejelzik az országos szinten várható változásokat.

Forrás: magyarhirlap.hu

Kiemelt fotó: