Megemlékezésre hív minden hazafit a Nemzeti Jogvédő Szolgálat (NJSZ), Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének nyilvánosságra kerülése, valamint a 2006-os őszi népfelkelés és rendőrterror 15. évfordulóján szeptember 17-én, pénteken 17 óra 30 perckor, a Kossuth téren.

Az eseményen felszólal többek között Gaudi-Nagy Tamás, az NSZJ ügyvezető igazgatója, valamint Zétényi Zsolt, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány kuratóriumi elnöke. A szervezők megtekintésre ajánlanak két megrázó tényfeltáró dokumentumfilmet, főleg azoknak – írják –, akik nem tudják, vagy már elfelejtették mi történt 2006 őszén, esetleg kételkednek a 2006 őszi rendőrterror megtörténtében, vagy akik a magát felelősnek nem érző akkori miniszterelnöknek csak a mai fiatalok felé trendinek maszkírozott arcát ismerik. A rendőrterror valódi arcának megismerését segíti továbbá a Jelentés a Nemzeti Jogvédő Szolgálat 2006. őszi rendőrterrorral és megtorlásokkal összefüggő jogvédő küzdelmeiről a 10. évfordulón című dokumentumkötet, amelyet az NJSZ korábban a 14. évforduló alkalmából digitális formában is közzétett.

Szintén pénteken nyílik meg a Civil Összefogás Fórum Vérbe fojtott szabadság című vándorkiállítása Gyurcsány Ferenc, az MSZP zárt balatonőszödi frakcióülésén elmondoKossuth tértt 2006-os beszéde apropóján. Elsőként a Budapest V. kerületi Erzsébet téren lesz megtekinthető a korabeli dokumentumok, felvételek alapján összeállított tárlat.

A kiállítás bemutatja az akkori hatalom felelősségét a szólásszabadság jogának megtiprásáért, valamint a békés demonstrációk vérbefojtásáért.

Forrás: magyarnemzet.hu

Kiemelt kép: pestisracok.hu