A korábbi évekhez képest idén jelentősen nőtt az elfogott határsértők száma, emelkedik az afgán állampolgárok aránya, és egyre intenzívebbé válik az embercsempészek tevékenysége – közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerdán, Röszkén.

Bakondi György a röszkei közúti határátkelőhelynél tartott sajtótájékoztatón azt mondta, tavaly szeptember közepéig 21 992 határsértőt fogtak el, idén 73 617-et. Hozzátette: idén 719 embercsempész ellen indult eljárás, a tavalyi 274-gyel szemben.

Bakondi György kifejtette, a kontinens 2015-ös elözönlését elhibázott politikai nyilatkozatok okozták. Emellett Magyarországnak és kormányának komoly kommunikációs támadásokat kellett kiállnia, mert védte Európa határát. E folyamatok súlyos politikai, biztonsági és társadalmi hatásokkal jártak, melyeket a mai napig tapasztalhatunk Európában.

A műszaki határzár kialakítása miatt annak ellenére érték támadások Magyarországot, hogy korábban számos európai országban építettek kerítést, legelőször a spanyol-marokkói határon 1993-ban, illetve 1998-ban, legutóbb pedig idén Lengyelországban és Litvániában a belorusz határon.

A 2015-ben bevezetett intézkedéseknek köszönhetően 2018-ig folyamatosan csökkent a határsértők száma, azt követően azonban újra növekedésnek indult. Hat év alatt több mint 591 ezer határsértőt és 3027 embercsempészt fogtak el, 211 ezer menekültkérelmet bíráltak el, a kérelmezők közül 2837-en részesültek nemzetközi védelemben. 67 a határ alatt átvezető alagutat fedeztek föl, ezek közül 32-t nem fejeztek be. Tíz erőszakos határátlépési kísérlet történt, a migránsok jellemzően kövekkel dobálták meg a rendőröket és katonákat, valamint műszaki eszközöket rongáltak meg.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár felidézte, a röszkei átkelőnél hat évvel ezelőtt több száz kövekkel, botokkal felfegyverzett migráns próbált erőszakosan betörni Magyarország területére. Az elfogott határsértők száma, és a tendenciák azt mutatják, rosszabbul állunk, mint hat évvel ezelőtt. A migrációból fakadó problémák itt vannak velünk, ezért szerepeltek erre a témára vonatkozó kérdések is a tizenegyedik nemzeti konzultációban. Hozzátette: a több, mint 1,4 millió válaszadó megerősítette a magyar kormány migráció ellenes felfogását.

A migráció a magyar-szerb kormányülés egyik központi kérdés volt, ahogy szerepelni fog a Fidesz szerdán este kezdődő frakcióülésének témái között is. Európa határait, a migrációs hullám megállításának elsődleges védvonalát a magyar és szerb határok jelentik – hangsúlyozta a politikus. Rámutatott, mivel esély sincs arra, hogy egységes és racionális európai bevándorlás-politika legyen, annak legjobb helye a tagállamoknál van.

Forrás: MTI