Beiktatták az első transznemű püspököt Amerikában. (Nem tudtuk mi hiányzik!) Az új egyházi vezető közel kétszáz gyülekezetért fog felelni.

Megan Rohrert szombaton a csendes-óceáni zsinat püspökévé nevezték ki a San Franciscó-i Grace-székesegyházban. Az Independent szerint nemcsak az Egyesült Államokban, hanem az egész világon ő az első transznemű püspök. Rohrer az Amerikai Evangélikus Egyházban (ELCA) közel kétszáz gyülekezetért felel majd Észak-Kaliforniában és Észak-Nevadában.

A gyülekezet és a székesegyház előtt összegyűlt tömeg szerint az új püspök reménnyel szolgálhat az LMBTQ-közösség számára.

Nagyon sok helyen erőszakot tapasztalnak az emberek. Sokan úgy vélik, hogy a hit megosztásra és távolságtartásra kényszeríti a hívőket” – mondta Rohrer. Hozzátette, nincs olyan ember, akit ne látnának szívesen a gyülekezetben, Isten közösségében.

Rohrer korábban a San Franciscó-i Grace Evangélikus Egyház lelkipásztoraként és a város rendőrkapitányságán lelkészi koordinátorként tevékenykedett. Idén májusban választották ki a hatéves szolgálatra, miután az akkori püspök bejelentette visszavonulását.

A San Francisco Chronicle közlése szerint az új püspök házas, és két gyermeke van. Ross Murray, az ELCA diakónusa és a GLAAD Media Institute főigazgatója nyilatkozatában elmondta, hogy Rohrer beiktatása történelmi pillanat az LMBTQ egyházi történetében”.

Az ELCA 3,3 millió taggal az Egyesült Államok egyik legnagyobb keresztény felekezete – írta a Guardian.

Forrás: 888.hu

Kiemelt kép: MEAWW