A koronavírus-járvány utáni európai összefogásra és a gazdaság újraindítására szólított fel Ferenc pápa a pozsonyi elnöki palota udvarán mondott beszédében hétfőn a szlovákiai politikai vezetők, a diplomáciai testületek és a civil társadalom képviselői előtt. A katolikus egyházfő kijelentette, hogy zarándokként érkezett egy „fiatal, de ősi történelmű országba, amelynek mély gyökerei vannak Európa szívében”.

Európának ez a térsége, az egykori Római Birodalom határvidékén, mindig is „köztes térség” volt, a nyugati és keleti kereszténység találkozási pontjának számított a Magyar Királyság idején is, és „huszonnyolc évvel ezelőtt a világ csodálta,

miként született meg két független állam konfliktusok nélkül” – mondta az egyházfő Csehország és Szlovákia megalakulására utalva.

„Történelme arra szólítja Szlovákiát, hogy a béke hírnöke legyen Európa szívében” – hangsúlyozta a pápa. Úgy vélte, a testvériség segíthet Európa egyre sürgetőbb integrációjában, a világjárvány nagyon nehéz hónapjai utáni gazdasági újraindításában, amelyet az Európai Unió helyreállítási programja támogat. A pápa megjegyezte azonban, hogy a talpra állásnak nem a sietség és a nyereségvágy jegyében kell megtörténnie, a pillanatnyi eufóriától vezérelve.

A szlovákiai fogadásakor neki átadott kenyérre utalva Ferenc pápa hangoztatta, hogy ahogyan kenyér nélkül nincs táplálék, munka nélkül nincs emberi méltóság. Igazságos és testvéri társadalmat szorgalmazott, amelyben senki nem érzi magát kirekesztve, és nem kényszerül családja és hazája elhagyására. Arról is beszélt, hogy fel kell számolni a korrupciót. A pápa úgy vélte, a néhány évtizeddel ezelőtti, a szabadságot elfojtó „egyenideológiát” manapság az ideológiai gyarmatosítás veszélyezteti, amely kizárólag az egyéni hasznot tartja szem előtt.

Példaképnek az európai védőszenteket, Szent Cirillt és Szent Metódot állította, akik a kulturális harc helyett a kereszténység útját járták.

„Mindenkit képviseltek és mindenkivel a közösséget keresték: szlávokkal, görögökkel, latinokkal. Hitük szilárdsága spontán nyitáshoz vezetett” – jelentette ki Ferenc pápa.

A koronavírus-járvány szerinte korunk erőpróbája, megoszt, és arra ösztönzi az embereket, hogy csak magukra gondoljanak. „Induljunk el újra annak a felismerésétől, hogy mindannyian törékenyek vagyunk, és szükségünk van a többiekre …, senki sem szigetelődhet el, egyénként és nemzetként sem” – mondta a pápa.

Beszéde elhangzása előtt a pápa az elnöki palotában találkozott Zuzana Čaputová szlovák államfővel. Čaputová az üdvözlő beszédében az együttműködés és a kölcsönös megértés fontosságát hangsúlyozta. „Nem szabad, hogy bármilyen társadalmi vita vagy politikai verseny végén győztesek és legyőzöttek legyenek, ehelyett kölcsönös megértésre van szükség. A világ krízishelyzetekkel áll szemben, és az egyedüli mód ezek megoldására az együttműködés” – fogalmazott Čaputová.

A szentatya a mai nap a kelet-szlovákiai Eperjesen tart liturgiát, majd Kassára látogat, ahol fiatalokkal találkozik a Lokomotív stadionban, illetve ellátogat a többségében romák lakta Luník IX. lakótelepre is. A pápa szlovákiai látogatása során szerdán a szlovákok nemzeti kegyhelyének tartott Sasvárra látogat, ahol szabadtéri misét tart. Ez utóbbi rendezvény a pápalátogatás legnagyobb látogatói érdeklődésre számot tartó eseménye, hivatalos közlések szerint mintegy ötvenezren regisztráltak rá.

Ferenc pápa vasárnap délután Budapestről érkezett Pozsonyba. Személyében negyedik alkalommal látogat katolikus egyházfő Szlovákiába, ahol legutóbb 2003-ban járt II. János Pál.

Forrás, teljes cikk, fotó: MTI/felvidek.ma