Lövöldözések, késes támadások, robbantások, gránátok, automata fegyverek, bandaháborúk – nem lehet ráismerni Svédországra, állítja egy svéd rendőr. Szerinte teljesen tehetetlenek a bandaháborúkkal szemben.

Éppen ezért indított petíciót egy kollégája, amiben a kormánytól követelik munkakörülményeik javítását. Mint mondják, betelt a pohár, amikor nemrég a nyílt utcán lelőtték egy társukat – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

184 országból érkeztek a svédországi Göteborg lakói, akik mind hozták magukkal kultúrájukat, szokásaikat. Erről Ulf Boström rendőr beszélt, aki 16 éve dolgozik rendőrként, többek között az integrációs osztályon a város „problémás” kerületeiben.

Mint mondja, a bevándorlók hozták magukkal politikai meggyőződésüket, szokásaikat. Ha a származási országukban a patriarchális berendezkedés volt az általános, akkor a köreikben továbbra is ez jelenik meg. Ha korábban az iszlám becsületkultúra és a saría szerint éltek, akkor Svédországban is eszerint fognak.

Ulf Boström szerint a várost több szempontból is szétszakították, már nem is lehet ráismerni. Egyre több újfajta bűncselekménnyel kell megbirkózniuk, melyek korábban nem voltak jellemzőek, de a tömeges bevándorlással megjelentek a városban.

Épp úgy, mint a bandaháborúk, melyeket szintén a bevándorlás számlájára ír Boström.

Szerinte mindez azért történhetett meg, mert a svédek hagyták, hogy megtörténjen azzal, hogy bizalmat adtak azoknak a politikusoknak, akiknek nincs meg a megfelelő kompetenciája és tudása a helyzet kezelésére.

„Vagy fizetsz, vagy ellenállsz, és az életed teljesen tönkremegy”, fogalmazott Boström, aki szerint a probléma óriásira nőtt, és a rendőrség nem tudja megoldani.

HA VALAKINEK NINCSEN NAGY CSALÁDJA, AMELY MEGVÉDHETI, AKKOR ESÉLYE SINCS, MONDTA A RENDŐR, AKI AZ INTERJÚ EGY PONTJÁN MÁR A KÖNNYEIVEL KÜSZKÖDVE BESZÉLT AZ ÁLDOZATOKRÓL.

A göteborgi állapotokra egy tragédia is felhívta a figyelmet. Június végén egy 33 éves rendőrt szolgálat közben lőttek le a nyílt utcán. A gyanúsított egy 17 éves bandatag, Sakariye Ali Ahmed, akit két évvel ezelőtt már elítéltek gyilkossági kísérlet miatt. Akkor a villamoson késelt meg egy embert, mindössze 15 évesen, de éppen fiatal kora miatt csak másfél év börtönbüntetésre ítélték.

A történtek után most a rendőrség egy petícióban követeli a kormánytól, hogy határozottan lépjen fel, és haladéktalanul javítson a rendőrök munkakörülményein.

A petíció, amelyhez már több mint 1700 rendőr csatlakozott, 20 pontba szedve tartalmazza a rendőrség javaslatait, melyekkel helyreállítható lenne a szerv tekintélye. Ezek között szerepek a gyorsított bírósági eljárás bevezetése, a rendőrséggel szembeni ellenállás és az antiszociális viselkedés kriminalizálása. Bergelin elmondta, most ezzel szeretné felhívni a kormány figyelmét a rendőrség helyzetére, szeretne nyomást gyakorolni a politikusokra.

 

Forrás: origo.hu

Fotó: Origo/TT NEWS AGENCY VIA AFP/BJORN LARSSON ROSVALL