Az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina az Úszó Nemzet Program nagyköveteként népszerűsíti az úszást a gyermekek körében, és bízik abban, hogy a projektnek köszönhetően minél több kiskorú kap kedvet a sportághoz.

Az Úszó Nemzet Program tesztüzeme hétfőn indul. A program hosszú távú célja a gyermekek egészséges életmódra való törekvésének ösztönzése, és ezáltal életminőségük javítása. A középtávú cél, hogy minden gyermeknek legyen lehetősége vízbiztos úszás elsajátítására az általános iskola 3. osztályáig nemtől, kortól, identitástól, szociális, fizikai és mentális helyzettől függetlenül.

Három éve született meg az Úszó Nemzet Program ötlete, és a Magyar Úszószövetség elnöke, Wladár Sándor nagyon szerette volna, ha Egerszegi Krisztina is a program mellé áll. Az ötszörös olimpiai bajnok sportoló általában kerüli a feltűnést és nem szeret szerepelni, de némi vonakodás után igent mondott a felkérésre, és ellátogat majd a kijelölt helyszínekre a következő hónapokban.

Az olimpiák egyik legsikeresebb magyar sportolója elmondta, szülőként született meg benne a döntés, hiszen úgy véli, minden olyan tudás, amely megszerezhető, a gyerekek hasznára válik, hiszen többek lesznek vele és általa.

A 47 éves sportoló örül annak, hogy nagykövetként népszerűsítheti a programot, de hozzátette:

“A program sikeressége nem rajtam múlik, hanem az oktatókon, akik a gyerekekkel foglalkoznak, a buszsofőrökön, akik szállítják őket, és a helyi koordinátorokon, akik szervezik, kezükben tartják a dolgokat. Olyan emberekre van szükségünk, akik szívvel-lélekkel dolgoznak, akik valóban azt adják át a gyerekeknek, amit át kell adniuk. Olyan oktatók kellenek, akik figyelnek a gyerekekre, hiszen amelyik módszer beválik az egyiknél, a másiknál nem biztos”.

“Ha elindul a tesztprogram, szívesen meglátogatom a gyerekeket, ott leszek a helyszíneken, mert érdekel, hogyan folyik az oktatás. Mivel magaménak érzem a programot, szeretnék minél jobban benne lenni – egyelőre négy helyszínen kezdődik meg az oktatás, ezt februártól harmincra szeretnénk bővíteni, és öt év alatt jut el az ország minden pontjára” – tért rá a programon belüli saját teendőire Egerszegi Krisztina.

Mind erről bővebben az Origon olvashatnak.