Andrzej Duda lengyel államfő a magyar-lengyel együttműködés erősítése érdekében folytatott kimagasló tevékenységért a Magyar Érdemrend Nagykeresztje a nyaklánccal és az arany sugaras csillaggal kitüntetést vehette át Áder János köztársasági elnöktől csütörtökön Budapesten.

Áder János a budavári Főőrségi épületben tartott ünnepségen elmondta: Andrzej Duda a kitüntetést a lengyel-magyar barátság erősítéséért, a V4-es együttműködés politikai mozgásterének bővítéséért, valamint a Három Tenger Kezdeményezés elindításáért kapta meg.

Továbbá számtalanszor megtapasztalhatta a lengyel államfő demokrácia, nemzeti szuverenitás és jogállam melletti elkötelezettségét – tette hozzá a magyar köztársasági elnök, aki kijelentette:

A MAGYAR NEMZET ŐSZINTE ELISMERÉSEKÉNT ÉS NAGYRABECSÜLÉSE JELÉÜL ADOMÁNYOZTÁK A KITÜNTETÉST ANDRZEJ DUDÁNAK.

Andrzej Duda az elismerést megköszönve azt fontosnak, megtisztelőnek és meghatónak nevezte.

A LENGYEL ÁLLAMFŐ EMLÉKEZTETETT ARRA, HOGY A MAGYAR-LENGYEL KAPCSOLATOK VISSZANYÚLNAK AZOKRA A LEGRÉGEBBI IDŐKBE, AMIKOR SZENT ISTVÁN KIJELÖLTE A MAGYAR ÉSZAKI HATÁRT.

Kiemelte, Áder Jánossal közösen dolgoznak azon, hogy erősek legyenek az együttműködéseik, összefogják a nemzeteiket és országaikat összekötő “fonalakat”.

Áder János köztársasági elnök átadja a Magyar Érdemrend Nagykeresztje a nyaklánccal és az arany sugaras csillaggal kitüntetést Andrzej Duda lengyel államfőnek a magyar-lengyel együttműködés erősítése érdekében folytatott kimagasló tevékenységért a budavári Főőrségi épületben tartott ünnepségen 2021. szeptember 9-én. MTI/Bruzák NoémiFORRÁS: MTI/BRUZÁK NOÉMI

Áder János köztársasági elnök átadja a Magyar Érdemrend Nagykeresztje a nyaklánccal és az arany sugaras csillaggal kitüntetést Andrzej Duda lengyel államfőnek a magyar-lengyel együttműködés erősítése érdekében folytatott kimagasló tevékenységért a budavári Főőrségi épületben tartott ünnepségen 2021. szeptember 9-én. MTI/Bruzák Noémi

Andrzej Duda kitért arra is, hogy barátok Áder Jánossal, mert államfőként a hazájukat szolgálják, és mindketten megértették: ha a saját nemzetüket szolgálják, akkor a másikét is, és mindent, amit megtesznek a hazájukért, azt megteszik a másik nemzetéért is.

A lengyel államfő megjegyezte, az elismerést meg kellene osztaniuk Áder Jánossal.

Az ünnepségen elhangzott, a kitüntetést Áder János Orbán Viktor miniszterelnök előterjesztésére adományozta Andrzej Dudának.

A MAGYAR ÉRDEMREND NAGYKERESZTJE A NYAKLÁNCCAL ÉS AZ ARANY SUGARAS CSILLAGGAL KITÜNTETÉS A LEGMAGASABB RANGÚ, CSAK ÁLLAMFŐKNEK ADHATÓ KITÜNTETÉS MAGYARORSZÁGON.

A méltatásban elhangzott, Andrzej Duda a 21. századi Lengyelország kiemelkedő közéleti személyisége. Először 2015-ben választották meg köztársasági elnöknek, 2020-ban pedig másodszor nyerte el az államfői posztot.

Elnökként minden lengyel államfője, és a néhai Lech Kaczynski szellemi örökösének vallja magát. A lengyel köztársaság elnökeként kezdettől jó akarattal és segítőkészen jár el a magyar vonatkozású ügyekben.

Hazánk elkötelezett barátjaként sokat tett a két ország érdekének védelméért, közös törekvéseink előmozdításáért – fogalmaztak a laudációban.

 

Forrás és eredeti cikk: origo.hu

Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi