Idén immár a hetedik alkalommal szervezik meg a Székely Napot Debrecenben. A helyszín a Batthyány utcai DESz24-udvar lesz. Szeptember 14-én szombaton egész napos rendezvénnyel várják az odalátogatókat.

A rendezvény célja a székelység kulturális értékeinek és jelenkori kihívásainak bemutatása. Éppen ezért a vallási, irodalmi, zenei, gasztronómiai, művelődéstörténeti programok és a civil kezdeményezések bemutatása mellett nem kerüli meg a székelyföldi területi önrendelkezés kérdését sem.

A 10 órakor kezdődő és 22 óráig tartó programra a belépés ingyenes! Aki viszont szeretné, az kétezer forintos támogatói jegy vásárlásával segítheti a Székely Nemzeti Tanács munkáját!

A támogatói jegyek tombolaként is szolgálnak: az Erdélyt Járók Közhasznú Egyesület kiadványait lehet megnyerni velük. A programokról bővebben, illetve arról, hogyan támogathatja ezt az ügyet akár az is, aki nem tud elmenni a rendezvényre, itt olvashatnak.

Nagyszerű rendezvények vannak Debrecenben, és a 2021-es nyár megmutatta, hogy igény van a kultúrára, könnyűre és kevésbé könnyűre egyaránt – vallja Csíki András, az Erdélyt Járók Közhasznú Egyesület elnöke. – Sokféle ember él a cívisvárosban: tősgyökeres debreceni, a világ távoli pontjáról érkezett egyetemista, belföldről vagy határon túlról jött s itt otthonra találó dunántúli, erdélyi, partiumi, székely, felvidéki, kárpátaljai, délvidéki és még sorolhatnám. Az emberi élet egyik legnagyszerűbb érzése szerintem az “otthon lenni” érzés: családban, lakásban, tájban, kultúrában, nemzetben. A székelyek “otthon vannak” még akkor is ha nagyon-nagyon sokan távol élünk szülőföldünktől. Otthon vagyunk például a magyar kultúrában, a magyar nemzetben s jó érzés, hogy itt Debrecenben is sok kulturális műhely foglalkozik a székely zenével, népdallal, táncokkal, sokan járják Székelyföld meseszép tájait s kötnek barátságot velük s az ott élőkkel – nagyon szeretem hallgatni a beszámolókat.

A programban található Erdély-ismereti vetélkedő, íjászkodás,  dokumentumfilm az Úz-völgyéről, székely konyha és kert, solymász-bemutató, székely népdalok, és több zenei koncert is.

A nagyszabású program szervezői a Borostyán Produkció és az Erdélyt Járók Közhasznú Egyesülete mindenki szeretettel várnak.

Forrás és kiemelt kép: dehir.hu