Míg a baloldal kormányzása idején 381 helyen vonták meg a diákoktól a helyben tanulás lehetőségét, addig a 2010 utáni kormányzati intézkedések középpontjában a szülők és a diákok anyagi terheinek csökkentése állt, valamint az, hogy minél jobb és modernebb környezetben tanulhassanak a fiatalok – hangsúlyozta a Magyar Hírlapnak Szászfalvi László a KDNP frakcióvezető-helyettese.

A lapban megjelent interjúból szemezgetünk.

Megszokhattuk már, hogy a baloldal a járvány idején folyamatosan álhírekkel akar bizonytalanságot generálni, hiszen ettől várnak politikai hasznot. Ez történt az érettségi kapcsán is, a Momentum tavaly még aláírásokat is gyűjtött a vizsgák megtartása ellen, de idén tavasszal is igyekezett zavart kelteni a baloldal, noha a vizsgák elmaradásával több tízezer gyermektől vették volna el a lehetőséget, hogy szeptemberben továbbtanulhassanak. A mostani tanévkezdés jóval biztonságosabb a pedagógusok és a diákok magas átoltottságának köszönhetően. Hiszen tavasszal soron kívül megtörtént a pedagógusok beoltása, valamint hazánk az elsők között tette lehetővé a 18 év alattiak oltását májusban, amely lehetőséggel szerencsére számos diák élt is. (…)

Sok nemtelen támadás érte a módosított Nemzeti Alaptantervet a bevezetése során, annak ellenére, hogy az vállaltan hazafias, gyermekközpontú és 21. századi. A módosított NAT célkitűzése, hogy a diákok ismerjék meg a nemzeti kultúrájukat, jobban értsék a történelmi és természettudományi összefüggéseket, és használható tudást szerezzenek. Az alaptanterv és az új kerettantervek szerinti oktatás az előző tanévben az iskolák 1., 5. és 9. évfolyamán, illetve a hatévfolyamos gimnáziumok esetében a 7. évfolyamon zavartalanul kezdődött meg. Míg a baloldal kormányzása idején 381 helyen vonták meg a diákoktól a helyben tanulás lehetőségét, addig a 2010 utáni kormányzati intézkedések középpontjában a szülők és a diákok anyagi terheinek csökkentése állt, valamint az, hogy minél jobb és modernebb környezetben tanulhassanak a fiatalok. Csak pár intézkedést említenék: kétszer kéthetes külföldi tanulás lehetősége, ingyenes első nyelvvizsga, ingyenes KRESZ-vizsga, ingyenes tankönyvellátás.

Több tízmilliárd forintos támogatással vált lehetővé, hogy szélessávú internet és korszerű WiFi-hálózat legyen az iskolákban, és az évek során több százezer darab, személyes használatra alkalmas digitális eszköz került a köznevelési intézményekbe.

Sajnálattal tapasztaljuk, hogy egyes, magukat szakszervezetnek mondó tömörülések már-már politikai pártokhoz hasonló kommunikációt folytatnak a médiában. Minden alapos ok nélkül lázítanak, hergelnek, valótlanságokat terjesztenek. Bármit, amit állítanak, fenntartásokkal kell kezelni.

Az ilyen szervezetek politikai elfogultságára jó példa, hogy a járvány idején iskolai lázmérést követeltek, majd miután a kormány ezt elrendelte, rögtön mit sem érő látszatintézkedésnek tartották csupán.

A teljes interjút itt olvashatja.