A Somorjai Régiófejlesztési Ügynökség az elkövetkező két évben környezeti nevelési foglalkozásokat tart a Csallóköz iskolái és óvodái számára.

Az ügynökség az INTERREG V-A Szlovákia–Magyarország Együttműködési Program által támogatott „A fenntartható neveléssel kapcsolatos környezeti nevelés a Szigetköz– Csallóköz térségében” című projekt keretében háromféle foglalkozást kínál az oktatási intézményeknek. Az ártéri természet megismerését célozza a Duna mellékágrendszerébe és a Kis-Dunára tervezett 24 csónakkirándulás, amelyeken szakavatott vezetővel tanulmányozhatják az ottani értékeket.

A dunai természethez kötődő hagyományos mesterségek megismertetésére szolgál az aranymosást és a vízimolnárok munkáját bemutató 20 interaktív foglalkozás. Végül pedig a Szigetközi Natúrparkban kifejlesztett foglalkozás alapján 30 csallóközi óvodában vezetik be a gyermekeket a természetvédelem rejtelmeibe.

A pályázatban a régióban már évek óta együttműködő szervezetek vesznek részt, a magyarországi oldalról a Fertő-Hanság Nemzeti Park (ide tartozik a Szigetközi Tájvédelmi Körzet), a Szigetközi Natúrpark, a dunaszigeti Pisztráng Kör és Mosonmagyaróvár városa, míg Szlovákiából az ügynökség mellett Somorja.

A projektnek köszönhetően tovább erősödik a Duna két oldalán található Szigetköz és Csallóköz együttműködése a környezeti nevelés terén.

Külön érdekesség, hogy tavaly ősszel hasonló szigetközi példa alapján megalakult a Csallóközi Natúrpark 16 Duna menti község és egyre több szervezet részvételével, így a projekt tevékenységei elősegítik ennek a kezdeményezésnek a fejlődését is.

Forrás: felvidek.ma

Kép: felvidek.ma/Tuba Lajos

 

(Tuba Lajos, sajtóközlemény)