Mondjuk engem e címbeli mondástól is kiver a víz, pedig ezt Donáth László a bíróságon mentségére hozta fel!

Vallomást tett a bíróságon a zaklatással vádolt Donáth László. A vád szerint az evangélikus lelkész, volt szocialista országgyűlési képviselő ajánlatokat tett a sértettnek, akit egy konfliktus során fojtogatott is. Donáth – ahogy korábban – így a bíróság előtt is tagadta a vádakat, csak azt ismerte el, hogy ingerülten szólt rá a nőre és a vállára tette a kezét.

A vádlott Donáth László meghallgatásával folytatódott hétfőn a II.-III. kerületi Bíróságon az evangélikus lelkész ellni indult büntetőper.

Az egykori szocialista képviselő ellen aljas indokból elkövetett könnyű testi sértés és folytatólagosan elkövetett szeméremsértés miatt emelt vádat az ügyészség.

Donáthot a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház egyik alkalmazottja jelentette fel egy 2019 júniusi eset kapcsán, amikor is a szeretetház egyik folyosóján található festmény előtt hagyott egy takarítókocsit. A nő szerint a lelkész ezért számon kérte és fojtogatta. A vád alapján a volt politikus emellett több esetben is szexuálisan közeledett a sértett felé, fogdosta és ajánlatokat tett neki.

A bíróság 2021 februárjában – az ügyészség indítványára, tárgyalás megtartása nélkül – hozott büntetővégzésében bűnösnek mondta ki a volt politikust az ellene felhozott vádakban. A momentumos Donáth Anna édesapját ezért a bíróság másfél év szabadságvesztésre ítélte, amelynek végrehajtását két és fél év próbaidőre felfüggesztette.

Donáth azonban – akinek jogi képviseletét Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter látja el – nem fogadta el a döntést és tárgyalás megtartását kérte, így a végzés nem emelkedett jogerőre.

Bárándy Péter/Forrás: pestisracok.hu

Bárándy Péter/Forrás: pestisracok.hu

Az előkészítő tárgyalás június elején kezdődött, ám a vádirat ismertetésén túl érdemi esemény nem történt, a lelkész akkor még nem tett vallomást.

A mai tárgyaláson azonban röviden elmondta véleményét a vádról és a történtekről. Mint mondta, éppen a szeretetház ebédlőjébe tartott feleségével az ominózus napon, amikor észrevette, hogy a nagy alakú festmény elé – amelyhez személyes kötődés fűzi – egy kézi takarítókocsi van állítva. Ekkor érkezett meg a takarítónő, akin elmondása szerint ezt valóban „ingerülten kérte számon”, majd a nő vállaira téve kezét azt kérdezte tőle: “Voltál-e már megszorongatva?”. Korábbi, gyanúsítotti vallomásában ugyanakkor még máshogy emlékezett, akkor azt vallotta, azt mondta a nőnek:

Kitekerem a nyakát, ha ez még egyszer előfordul!

Hogy végül melyik verzió hangzott el, arra Donáth a tegnapi tárgyaláson nem tudott egyértelmű választ adni.

Ezzel együtt szerinte a számonkérésében nem volt semmi kivetnivaló, vagy elfogadhatatlan. Azt pedig határozottan tagadta, hogy megszorongatta volna a nő nyakát, azaz könnyű testi sértést követett volna el.

Donáth a szeméremsértés vádját is tagadja, mint mondta, egyszer sem közeledett a nő felé, nem tett neki ajánlatot, nem fogdosta.

A tárgyalásra idézték a sértettet is, aki azonban ügyvédjén keresztül kérte, hogy zárt tárgyaláson tehessen vallomást. A bíróság elfogadta az indítványt, amely egyben azt jelenti, hogy az eljárás az ítélethirdetésig a nyilvánosság kizárásával zajlik tovább.

Az ügy kapcsán a Magyarországi Evangélikus Egyház is vizsgálatot indított, miután a felekezet több tagja is jelezte, hogy Donáth elfogadhatatlan módon közeledett hozzájuk „testi érintkezéssel is”. Az egyház által 2020 decemberében kiadott állásfogalás szerint „az elnökség 2019 ősze és 2020 tavasza között személyes, szakembereket is bevonó beszélgetésekkel tárta fel a bejelentések tartalmát”.

Mindezek alapján számunkra az elbeszélések életszerűnek és hitelesnek bizonyultak – írták közleményükben.

Ezek után az ügyben megkeresték Donáth-ot is, akitől azonban a bejelentések valóságtartalmáról kitérő, hárító válaszokat kaptak.

Az egyház ismét megkövette az áldozatokat, és közölték, hogy időközben nyugdíjazták a lelkészt. Bár a gyülekezet presbitériuma és Donáth is élni kívántak azzal a joggal, hogy további két évig aktív lelkészként szolgáljon, az egyházkerület püspöke ehhez nem járult hozzá.

Forrás és kép: madiner.hu/Ficsor Márton