“Mindenütt, ahol megerősítjük a magyar közösségeket, egy csöppnyi Magyarországot éltetünk tovább” – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a felvidéki Gútán, ahol ünnepi beszédet mondott a magyar kormány támogatásával elkészült Gútai Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont felújított épületének ünnepélyes átadásán, pénteken.

A nemzetpolitikai államtitkár ünnepi beszédében elmondta, a magyar kormány célja az, hogy mindenütt, ahol magyar emberek, magyar közösségek vannak, ezeket megerősítsék, hiszen ahol erre sor kerül, ott sikerül tovább éltetni Magyarországot is. Rámutatott: a gútai intézmény felújításának is nagy jelentősége van, mivel az ott tanuló gyerekek – a hit, a magyarság és a kultúra tekintetében – olyan többletet kapnak, amely más iskolákban nincsen meg.

Kiemelte: valószínűleg nincs olyan magyarok lakta település a Kárpát-medencében, amely valamilyen módon ne élvezné a magyar kormány támogatását, s remélhetőleg ezt a nemzetegyesítő munkát sikerül majd a jövőben is folytatni.

Tóth Árpád, az iskolaközpont igazgatója az intézmény ünnepélyes átadóján kijelentette: a jövőben is minden igyekezetükkel azon lesznek, hogy a jól felszerelt intézményt a keresztény hiten keresztül olyan tartalommal töltsék meg, amely nagyon jó alapot és tudást ad a diákoknak.

A most felújított iskolaközpont elődje, a nyolcosztályos Nagyboldogasszony Egyházi Gimnázium 1992-ben létesült, majd 2014-ben alapiskolával és óvodával iskolaközponttá bővült. A több mint kétszáz gyermeknek tanulási lehetőséget biztosító intézmény épületének felújítását a magyar kormány 2016 végén 1,8 millió euróval támogatta, a teljes körű átépítést mostanra sikerült befejezni.

Forrás: Vajdaság.ma