Az Európai Unió jövőképe, a járványhelyzet, a migráció és a keresztény értékek – a kétnapos Bledi Stratégiai Fórumon ezek a tanácskozás fő témái Szlovéniában, melyen Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett és felszólalt. A magyar kormányfő arról is beszélt, hogy az afganisztáni helyzet ismét a migrációra irányítja a figyelmet. Hangsúlyozta, a nemzeteknek meg kell hagyni azt a jogot, hogy megválogassák, kikkel akarnak együtt élni- olvasható a hirado.hu oldalon.

A fórumon részt vett Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Görögország miniszterelnöke, valamint Szerbia elnöke, valamint az Európai Tanács és az Európai Parlament elnöke, é s meghívták az uniós tagállamok több korábbi állam- és kormányfőjét is.

Orbán Viktor kormányfő a beszélgetés során kijelentette, hogy Magyarországon a politika célja, hogy az embereket segítse egy szebb jövőért. Az egyre növekvő migrációs helyzettel kapcsolatban a miniszterelnök emlékeztette a részvevőket, hogy ő volt az első, aki 2015-ben ellenezte az ellenőrizetlen bevándorlást az európai uniós országokba, hiszen ezzel a terrorizmus veszélye is növekedett volna. Arról is beszélt, hogy az afganisztáni helyzet ismét a migrációra irányítja a figyelmet. Hangsúlyozta, a nemzeteknek meg kell hagyni azt a jogot, hogy megválogassák, kikkel akarnak együtt élni. Kiemelte: a demográfiai problémákat a magyarok nem a bevándorlással kívánják orvosolni, hanem a keresztény családpolitikával.

A migrációval kapcsolatban Orbán Viktor megemlítette Szerbiát is. Az országnak sokat köszönhet az Európai Unió az illegális migráció megfékezésében. A kulcsország Szerbia. Az Európai Uniónak pedig nagyobb szüksége van Szerbiára, mint Szerbiának az Európai Unióra– fogalmazott a miniszterelnök.

Kiemelte, hogy Szerbia szerepe fontos az afgán válságot követő újabb migrációs hullámban is, ezért támogatni kell a szerb védelmi intézkedéseket, és az ország felvételét az EU-ba. Orbán Viktor beszéde végén hangsúlyozta a történelmi távlatok fontosságát. Azt mondta, hogy a jelenlegi, újabb migrációs hullám mindenképp meghatározza majd a kontinens és az unió jövőjét.

 

Forrás: pestisracok.hu/hirado.hu

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher