Miután Lattmann Tamás baloldali kötődésü jogász is leszögezte az ATV-ben, hogy alkalmatlan Gergely és bűntársai nem tudják megfúrni az atlétikai VB-t, ma a Magyar Atlétikai Szövetség is nyilatkozott ez ügyben.

Atlétikai világbajnokság rendezésére kizárólag a Nemzetközi Atlétikai Szövetség tagszervezetei nyújthatnak be pályázatot. Ennek megfelelően a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát a Magyar Atlétikai Szövetség pályázta meg és nyerte el a magyar kormány támogatásával. Magyarország Kormánya garantálta a rendezési költségeket.

Mivel Budapest Főváros Önkormányzata a rendezésben nem működik közre, feladata és kiadása nincs, így természetesen nem is szerződő fél. Budapest Főváros Önkormányzatának, a Fővárosi Közgyűlésnek a vb megrendezésével kapcsolatban nincs illetékessége” – áll a közleményben.

A rendezéssel kapcsolatban azok után merültek fel kérdések, hogy Karácsony Gergely főpolgármester a múlt csütörtökön bejelentette, javasolni fogja, hogy a Fővárosi Közgyűlés vonja vissza a rendezéshez adott hozzájárulását. A városvezető akkor azt mondta, hogy a főváros hozzájárulása szükséges a rendezéshez, azonban a MASZ álláspontja szerint ez nem így van.

A szövetség közleményében hosszasan sorolta a világbajnokság előnyeit, többek között azt is megemlítve, hogy Budapest sokat profitálhat a tíznapos viadalból. „Budapest a világbajnokság egyik fő haszonélvezője, hiszen azontúl, hogy több mint 150 ezer vendégéjszakát töltenek majd el a szállodákban a versenyre érkező résztvevők és szurkolók, megtelnek az éttermek, üzletek, szórakozóhelyek, Magyarország fővárosának nevével lesz tele a sajtó 10 napon keresztül az egész világon, miközben Budapestnek semmilyen kötelezettsége, költsége nincs a vb-vel kapcsolatban” – írta a MASZ, hozzáfűzve, hogy több
mint egymilliárd emberhez jutnak majd el a vb hírei, ami „soha nem látott és pénzben megfizethetetlen méretű turisztikai kampányt jelent”, s független könyvvizsgálói elemzés szerint pozitív lesz a rendezés pénzügyi mérlege Magyarország számára.

A MASZ úgy véli, a magyar főváros kiváló közeget biztosít a nagy világversenyeknek, méretének, vendégszerető lakosságának, pezsgő kulturális, üzleti és sportéletének, valamint a hazai rendezvényszervezői szakma tapasztalatának és tudásának köszönhetően, s erre épít a szövetség is.

A versenyre a már készülő Nemzeti Atlétikai Központban kerül majd sor, s a
magyar kormányon kívül a MASZ együttműködik még több budapesti szállodával, busztársaságokkal, rendezvényszervezőkkel és mindenkivel, aki hozzá tud járulni a világbajnokság sikeréhez – áll a közleményben, melynek zárásaként a MASZ arra kérte a politikusokat, hogy „felelősen járjanak el az atlétikai világbajnokság ügyében, támogassák annak megrendezését!”

Kép: MTI