Jelenleg kabinetfőnöke, Balogh Samu magyarázkodik, aki újságírói
megkeresésre úgy fogalmazott, hogy az élő adás varázsának tudja be a főpolgármester megfogalmazását, aki múlt héten még azt mondta: elképzelhető az is, hogy a villamosközlekedést lassító és az autós forgalmat előnyben részesítő nagykörúti lámpaprogram módosítása nem csak átmeneti lesz.

Ezzel szemben a kabinetfőnök szerint a villamosbarát programot nem szüntetik meg, csupán átmenetileg, körülbelül egy hónapra függesztik fel.
A magyarázkodásra újabb okot adhat Karácsony Gergely, aki a Népszavának adott interjúban az Alaptörvényre utalva kijelentette: ha miniszterelnök lesz, nem fog rá felesküdni. Ez jelentős fordulat korábbi tetteivel szemben, hiszen 2014 őszén még semmi baja nem volt az Alaptörvénnyel, zuglói polgármesterré választásakor gond nélkül letette rá az esküt.

Karácsony Gergely másik nagy múltheti bejelentését, az atlétikai világbajnokság lemondásának lehetőségét is cáfolta Lattmann Tamás nemzetközi jogász az ATV Híradójában. A rendezvényről ugyanis a magyar kormány, a Magyar Atlétikai Szövetség és a Nemzetközi Atlétikai Szövetség kötött szerződést, amibe a főváros nem tud beleszólni. Ahogy korábban már a  Magyar Hírlap is utalt rá, közvetlenül a főpolgármesternek nincs hatásköre ebben az ügyben.

„A kormány a főváros nélkül is meg tudja rendezni az atlétikai vb-t, mivel a Nemzetközi Atlétikai Szövetség a kormánnyal állapodott meg a rendezésről” – jelentette ki a műsorban Lattmann Tamás, aki egyúttal hozzátette, hogy közvetve mégis megakadályozhatja a világbajnokság megrendezését, hiszen a szövetség újragondolhatja a szerződést, ha a rendező város részéről nincs meg a támogatás.

A szakember hangsúlyozta: politikai alku született ugyan a főváros vezetése és a kormány között, ezt Budapest fel tudja mondani, ugyanakkor nincs olyan jogi eszköz a kezében, amivel megakadályozhatná a rendezést.

Forrás: Magyar Hírlap