Nem igazolta vissza az élet a budapesti városvezetés aggodalmait az iparűzési adó megfelezése kapcsán – írja a Világgazdaság. Hozzátették: az idénre tervezett befizetések nem csökkentek, a büdzsé mégsem ússza meg az újratervezést.

A Mandiner szemlézte a cikket, amelyben többek között az olvasható, hogy a mikro, kis és közepes vállalkozásoknak (kkv) automatikusan járó iparűzésiadó-felezés ellenére is tartani tudja a főváros az idénre tervezett 139 milliárdos iparűzésiadó-bevételét – erről Kiss Ambrus beszélt egy sajtó-háttérbeszélgetésen.

A kormányzat még tavaly decemberben jelentette be, hogy a kkv-k, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját az idén január 1-től a felére csökkenti.

A döntést a budapesti városvezetés a kezdetektől erőteljesen kritizálta, ezért is értelmezhető fordulatként az általános főpolgármester-helyettes mostani nyilatkozata. Kiss Ambrus korábban például úgy fogalmazott, hogy a főváros pénze novemberre elfogyhat, ha a kormány valóban megfelezi az iparűzési adót, Karácsony Gergely főpolgármester pedig az önkormányzatiság kivégzésének nevezte a tervet.

A félelmek ugyanakkor nem igazolódtak be, írják: bár a kedvezmény önmagában 17 milliárdos lyukat – ez durván a főváros egyhavi kiadásának felel meg – jelent a fővárosi önkormányzat büdzséjében, viszont ezt be tudta foltozni a multinacionális vállalatoktól érkező növekvő befizetés. Ez forgatókönyv mindenképpen szerencsés a városházának, viszont nem állítható, hogy ne lehetett volna előre látni, írja a Világgazdaság. Arra Kiss Ambrus is kitért, hogy az iparűzési adóbevételek zöme néhány nagy társaságtól érkezik, amelyek tevékenységét nem ütötte meg a világjárvány. Ehhez hozzátette, hogy ráadásul az infláció megugrása is többletet eredményez az iparűzési adó során. Biztonságban látom a 139 milliárd forintnyi összeget, a valós bevétel ki tudta mozogni a kieső 17 milliárdot – szögezte le.

A teljes írást itt olvashatják.

Fotó: Jászai Csaba