Nyolc órán keresztül hallgatott Joe Biden a kabuli terrortámadás után, amelyben legalább 100-an meghaltak, közülük 13 amerikai tengerészgyalogos. Az amerikai elnök közép-európai idő szerint este fél 12-kor állt végül ki a sajtó elé, de csak kommunikációs paneleket ismételgetett

Továbbra sem ismerte el, hogy bármilyen hibát elkövetett volna az afganisztáni kivonulással. A sajtótájékoztató elején az amerikai elnök megrendültnek mutatta magát, a kérdéseknél azonban kiesett a szerepéből, az egyik kérdés előtt nevetgélni kezdett.

Biden megerősítette a 13 tengerészgyalogos halálát. Hősnek nevezett mindenkit, aki az önfeláldozó misszióban részt vett. Azt mondta, hogy a terroristákat le fogják vadászni, és fizetni fognak. Egy újságíró kérdésére válaszolva megint tagadta, hogy bármilyen hibát elkövetett volna a kivonulással vagy annak lebonyolításával kapcsolatban.

Bejelentette, utasítást adott ki, hogy dolgozzanak ki egy tervet az ISIS-K (az Iszlám Állam afganisztáni szervezete) elleni légicsapásokra.

Trump ex-elnök a Fox Newsnak nyilatkozva megvédte azt a korábbi döntését, hogy 2020 februárjában tűzszünetet kötött a tálibokkal. Azzal érvelt, hogy Joe Biden állításával ellentétben nem kötelezte el az Egyesült Államokat egy határozott kivonulási időpont mellett.

„Rengeteg időnk volt. A tálibok nem mozdultak. Teljesen az ellenőrzésünk alatt tartottuk őket. Nálunk voltak a repülőgépek, nálunk volt a légierő, nekik nem volt semmijük. Nem volt oka, hogy felgyorsítsuk az eseményeket. Két-három évem lett volna, hogy kihozzuk az amerikai erőket. Sietni akartunk, de nem rohantunk sehova.” – nyilatkozta.

Az Origo nyomán