Olvasom a hírek között, hogy az afgán menekültek befogadására sürgette a nemzetközi közösséget szombaton az Európai Bizottság elnöke.

Von der Leyen ezt akkor mondta, amikor látogatást tett a Madrid közeli Torrejón légitámaszponton működő, a dél-ázsiai országból evakuált emberek számára létrehozott fogadóközpontban.

A politikus az Afganisztánnak szánt 57 millió eurós humanitárius támogatás növelését is kilátásba helyezte. Kijelentette, hogy nemcsak azoknak kell segítség, akiket sikerült evakuálni, de azok számára is, akik Afganisztánban maradtak. Leszögezte egyben, hogy a tálibok nem részesülhetnek az Afganisztánnak ígért uniós forrásokból, ha nem tartják tiszteletben az emberi jogokat, így a többi között a nők és kisebbségek jogait.

Most már csak az a kérdés, hogy a medvécske – ez Ursula jelentése – kinek a képviseletében brummog. Ugyanis az osztrákok, svédek, görögök és még néhányan közölték, nem fogadnak be afgánokat, csak azokat, akik közvetlenül munkájukat segítették. Így tesz hazánk is. Akkor Von der Leyen asszony kit képvisel a tagállamok helyett? A színes maroknyi jogvédőt? Nem beszélve a humanitárius támogatásról, amelyből szerinte a tálibok akkor kapnak, ha rendesen viselkednek. Ó, jók leszünk és a pénzből még több amerikai fegyvert veszünk!

Minimum elvárható, hogy támogatást elsősorban az adjon, aki ezt az egész őrültséget kitalálta. Az amerikai elnök azonban csak mosakszik, mert Biden úgy döntött, a bidét hagyja ránk.

Fotó: Javier Soriano / AFP