Még mindig a dzsihadista indíttatású terrorizmus számít a legkomolyabb terrorfenyegetettségnek az Európai Unióban − számol be legújabb jelentésében az Europol – írja a Magyar Nemzet.

Az Európai Unió bűnüldöző ügynökségének a minap közreadott dokumentuma, az Európai Unió terrorizmus helyzetéről és trendjeiről szóló jelentés 2021 (European Union Terrorism Situation and Trend Report 2021) azt a célt szolgálja, hogy friss adatokkal szolgáljon a terrorizmus helyzetéről és kilátásairól, méghozzá elsősorban az EU-tagállamok információi alapján.

A dokumentum felhívja a figyelmet arra, hogy tavaly a közvéleményt és a politikai döntéshozókat ugyan lekötötték a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések, azonban számos tragikus eset mutat rá arra, hogy – még a globális egészségügyi helyzet ellenére is – a terrorizmus továbbra is fenyegetettséget jelent az öreg kontinensen.

Az adatokat tekintve a helyzet aggasztó: összesen 57 terrorcselekmény történt tavaly az uniós országokban, további kettő Svájcban, és szám szerint 62 terrorizmushoz köthető eset történt az Egyesült Királyságban. A jelentés kiemeli, hogy a befejezett, meghiúsult vagy leleplezett cselekményekkel egyetemben összese 449 személyt tartóztattak le a hatóságok terrorizmus gyanújával az Európai Unióban. Összesen 21 embert öltek meg terrorista támadásokban, illetve hárman haltak meg az Egyesült Királyságban és egy ember Svájcban.

A dokumentum szerint a hatóságok arra a következtetésre jutottak, hogy a támadások áldozatait – egyetlen kivétellel – véletlenszerűen jelölték ki.

Kivétel a francia középiskolai tanár meggyilkolásának esete volt: tavaly október 16-án, a franciaországi Conflans-Sainte-Honorine-ban a 18 éves, csecsen származású Abdoullakh Anzorov Allah akbar! kiáltással brutális kegyetlenséggel lefejezte a 47 éves, francia származású Samuel Paty középiskolai történelemtanárt, mert a szólásszabadságról szóló tanóráján Mohamed prófétáról készült Charlie Hebdo-karikatúrát mutatott be. Az országban egyébként a legutóbbi terrortámadás idén a Párizs melletti Rambouillet-ben történt: egy Tunéziából származó férfi egy francia rendőrnőt szúrt meg életveszélyesen, Allah akbar! felkiáltással…

…Kihívást jelent számunkra, hogy felvegyük a harcot azok ellen, akik vallási megfontolásból térnek el a társadalom normális működésétől – – nyilatkozta Macron még tavaly októberben, mikor beharangozta a törvényt. Akkor hozzátette: a franciák 2012 óta válnak időről időre áldozataivá az iszlamista terrornak; ideje volt hát, hogy a társadalom lassan felvérteződjön a fenyegetéssel szemben. A törvény többek között megbünteti azokat, akik a közösségi oldalakon oly módon tesznek közzé személyes adatokat, hogy ezzel veszélyeztetik mások életét.

Az Europol jelentése kitér erre a fent említett jelenségre is:

…A dokumentum részletezi, hogy a dzsihadista terroristák gyakran magányos elkövetők, és egyszerű támadási módszerek jellemzik őket: a bécsi incidenst kivéve, ahol lőfegyvereket is használtak, az elkövetők általában késsel támadnak. Szinte minden esetben 18 és 33 év közötti férfiak az elkövetők. Figyelemre méltó az a tény is, miszerint tíz dzsihadista indíttatású támadásból négy esetben az elkövetők uniós állampolgárok voltak.

Tízből öt esetben az elkövetők a menedékkérők, az illegális bevándorlók soraiból kerültek ki…

A teljes írás itt olvasható.

(Címkép: MTI)