Karl Nehammer osztrák belügyminiszter csütörtökön heves kritikával illette az Európai Bizottság belügyi biztosának, Ylva Johanssonnak az afgán konfliktussal kapcsolatban tett szerdai kijelentését, miszerint az Európai Uniónak legális és biztonságos menekülő útvonalakat kellene biztosítania azok számára, akik nemzetközi védelemre szorulnak.

„A belügyi biztos kijelentése a legális menekülő útvonalakról abszolút téves üzenet” – fogalmazott Nehammer. „Azt gondoltam, Európa tanult a 2015-ös menekültválság során elkövetett hibákból, és nem szándékozik őket újra elkövetni”. A tárcavezető azonnali tisztázást szorgalmaz, bizonyosságot arról, hogy az Európai Bizottság valóban a tagállamok véleményét képviseli.

Az uniós tagországok belügyminisztereinek szerdai találkozójáról szólva Nehammer kijelentette, hogy ott egyértelműen arról volt szó: „2015 nem ismétlődhet meg, és éppen ezért nekünk mint az európai államok közösségének világos üzeneteket kell közvetítenünk, és az elsődleges cél az, hogy a rászorulóknak helyben nyújtsunk védelmet és segítséget”.

Johansson szerdai közleményében azt hangsúlyozta, hogy az afganisztáni helyzet egyértelműen nem biztonságos, és belátható időn belül nem is lesz az. Hozzátette, a menekülésre kényszerített emberek 80 százaléka nő és gyermek. Felszólította továbbá a tagállamokat, hogy „növeljék betelepítési kvótájukat, és kínáljanak több legális bevándorlási lehetőséget”….

Emmanuel Macron francia és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel egyeztetett csütörtökön az afgán válság kezeléséről Mario Draghi olasz miniszterelnök – közölték az olasz kormányfőhöz közel álló források. Az illetékesek szerint Draghi és Macron telefonbeszélgetése során megvitatták az „afgán válság különböző hatásainak, köztük a migrációs jelenség kezelését, valamint az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok védelmét….

…Helyi médiumok szerint a G20 soros elnökségét betöltő Olaszország azon dolgozik, hogy rendkívüli ülést hívjanak össze Afganisztán miatt, amire szeptemberben kerülhet sor. A források sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarták ennek lehetőségét…

…A tálib hatalomátvétel Afganisztánban azt jelenti, hogy kudarcot vallott a Nyugat, és ha a nyugati országok és az Európai Unió a következmények kezelésében is csődöt mond, megrendülhet az értékei iránti bizalom – mondta Horst Seehofer német belügyminiszter csütörtökön Berlinben. A miniszter hangsúlyozta, hogy annak a „hatalmas felelősségnek” a tudatában kell dolgozni az afganisztáni helyzet kezelésén, hogy „óriási bizalmi probléma” fenyegeti a nyugati értékközösséget.

A tálib fordulat következményei közé menekülthullámok is tartozhatnak, de nem lehet megjósolni, hogy milyen „migrációs mozgások” indulhatnak be. Elképzelhető, hogy néhány ezren, de akár több millióan is elmenekülhetnek Afganisztánból – mondta…

Forrás: Magyar Hírlap. A teljes cikk itt olvasható.

(Címkép: Reuters)