Komócsin Sándor, a napi.hu újságírója „Érthetetlen járványlyukba került Magyarország” című cikkében azon értetlenkedik, hogy miközben a környező régiós országokban megugrott a koronavírus-fertőzések száma, Magyarország mintha egy majdhogynem vírusmentes lyukban lenne. A különös jelenségnek szerinte több magyarázata is lehetséges, ám ezek között véletlenül sem szerepel az, hogy a magyar kormány valamit mégiscsak jól csinált.

Az Európa-szerte emelkedő esetszámokkal szemben – Bulgáriában megduplázódott, Koszovóban megháromszorozódott a delta variánssal fertőzöttek száma – Magyarországon alig észrevehető a vírus jelenléte, a járványügyi hatóságok  tartósan mindössze napi 80-90 új esetet regisztrálnak. És ezt a napi.hu szerint még a járványügyi szakértők sem értik.

Nézzük az ellenzéki magyarázatokat!

El vagyunk szigetelve, sokkal jobban, mint például az osztrák vagy cseh szomszédaink, kevesebb magyar utazik külföldre, ahogy hazánkba sem látogat annyi turista.

A Covid miatt nyilvánvaló, hogy a nemzetközi turizmus még idén sem térhetett vissza a megszokott kerékvágásba, de az nehezen hihető, hogy ez csupán magyar specifikum lenne, már csak azért sem, mert egyrészt átoltottságban nem állunk rosszul, másrészt a kétoldalú megállapodások szerint számos európai ország kapuja nyitva áll a magyar turisták előtt, és sokan éltek is a lehetőséggel, hogy a tavalyi pauza után végre ismét külföldön töltsék a nyarat. Az elszigetelődés tehát inkább erőltetett, mintsem valós alapon álló magyarázata a jelenségnek.

Magyarországon legendásan keveset tesztelnek, ezért lehetséges, hogy a vírus terjedése valójában jóval erőteljesebb, mint amit az adatok mutatnak. A delta a fiatalabbak körében gyakran okoz enyhe lefolyású megbetegedést. Így aki némi lázat és egyéb náthaszerű tüneteket észlel, és egyébként kapott oltást, valószínűleg nem fordul orvoshoz és így nem regisztrálhatják az ő megbetegedését.

Akkor fussunk neki még egyszer: ez szintén olyan magyar specifikum volna, mint az elszigetelődés? Egy cseh, német, vagy osztrák fiatal szervezete, aki megkapta a vakcinát, tessék mondani, mennyiben viselkedik másképp, mint egy magyaré? A cseh, német és osztrák fiatal enyhe vagy nem létező tünetekkel is orvoshoz fordul majd, csak hogy regisztrálhassák mint fertőzöttet, szemben a magyarral?

Magyar sajátosságról van szó, tavaly épp ugyanez volt a helyzet: augusztus huszadika előtt gyakorlatilag az országban egyetlen góc volt, Veszprém megyében. Ennek lehet az a magyarázata, hogy nyáron nálunk kevesebb a kontaktus, főként mindenki a családjával van.

Igen, a fesztiválok és tömegrendezvények kimondott sajátossága a családias légkör, ahol a fiatalok és idősebbek csakis szűk családi körben múlatják az időt.

Értjük persze, hogy a liberálisoknak nehéz gombot varrniuk a helyzetre, izzadnak is, mint ledér életű hölgy a templomban, ugyanakkor szórakoztató, ahogy a nyilvánvalót még opció szinten sem emelik a magyarázatok sorába: a magyarokat sokkal többféle vakcinával oltották, mint Európában bárki mást.

Komócsin Sándor tehát nem érti, hazánkban miért elhanyagolható az új fertőzöttek száma, s hogyan kerülhetett az ország egy vírusmentes lyukba. Bezzeg, ha hullanának az emberek, mint a legyek, azt nagyon is értené…

Kiemelt kép: hazipatika.com