Az elmúlt hónapokban fokozatosan szépül a szetei Szent László király tiszteletére felszentelt barokk templom külső része. A munkálatok nagy részét a magyar kormány hathatós támogatásának köszönhetően tudják elvégezni.

„2018-ban fedeztük fel a barokk épület homlokzatán és tetőszerkezetén a jelentős károkat. A felújítási munkálatok első szakasza 2020-ban kezdődött el. A rekonstrukció sikeres pályázatoknak, a Nyitra megye püspökség támogatásának és a hívők adományainak köszönhetően indult el” – nyilatkozta a Felvidék.ma megkeresésére Miloš Kačáni, a felújítás koordinátora.

A pályázatokkal kapcsolatban kifejtette: öt pályázatot adtak be, ebből három lett sikeres. A legjelentősebb összeget a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül a magyar állam szolgáltatta, emellett két kisebb összegű projekt lévén a szlovák állam is hozzájárult a felújításhoz.

A kőportál felújítás alatt (Fotó: Miloš Kačáni, facebook)

A kőportál felújítás alatt (Fotó: Miloš Kačáni, facebook)

A magyar állam közel tizenöt millió forinttal, több mint negyven ezer euróval járult hozzá a munkálatokhoz. Az elnyert összegből a tetőszerkezet felújítása valamint a homlokzat és a bejárati kőportál megszépülése valósult meg.

A munkálatok jelentős részét idén nyáron végzik el a szakemberek. Már kicserélték a sérült bádogelemeket a tetőzeten, az attikák és párkányzatok pléhezése is megtörtént. Kicserélték a sekrestye bejárata feletti elrozsdásodott előtetőt, új esőcsatornákat, parapéteket szereltek fel. Elvégeztek minden bádogos munkát a sekrestye beázásának megszüntetésére. A külső homlokzat fugázása és újrafestése is megvalósult már.

„Ezúton is köszönjük mindenkinek, aki másokkal is megosztja a templomjavítás anyagi fedezetének gyűjtéséről szóló információt. Minden adományozót, jótevőt, önkéntest a legkisebb pénzbeli, vagy bármi egyéb támogatásért köszönet illet. Végül ezúton is szeretnénk kifejezni hálánkat az anyagi támogatásért a már országhatárainkon túl élő családoknak, valamint a Szlovákiában lakóknak, akiknek utódai Szetéről, a szetei egyházközségből származtak… Hozzátette, hogy terveik szerint az adományozók névjegyzékét, mint egy üzenetet az utánunk következő generációk számára, egy időkapszulában beépítik a templomtoronyba.

Forrás: felvidek.ma

Forrás és képek: Felvidek.ma