A Matthias Corvinus Collegium által szervezett MCC Feszt zárónapján tartott Esztergomban előadást Tucker Carlson, a Fox News sztárműsorvezetője. A Time magazin szerint ő a legbefolyásosabb konzervatív gondolkodó az Egyesült Államokban. Az általa vezetett műsort, a Tucker Carlson Tonight-ot a Fox Newson átlagosan 4 millióan nézik esténként, ez politikai műsortól hatalmas szám.Előadásáról az Origo számolt be.

Nagy várakozás övezte Carlson előadását, és meg is telt a nagy meleg ellenére az esztergomi Széchenyi téren felállított Mol-nagyszínpad előtt a terület. A sztárújságíró beszéde előtt óriási volt a várakozás, de a hatalmas siker mutatja, hogy ezt még felül is múlta.

Érdekes volt látni – írja a tudóósító -, milyen széles volt a közönség összetétele, mind a korosztályt, mind más szempontokat nézve. Rengeteg volt a fiatal, és sok Magyarországon élő amerikai is eljött. Gyakoriak voltak a helyeslő kommentárok, amikor Tucker Carlson Magyarország pozitív példájáról és a félrekormányzott nyugati országokról beszélt, amelyek már egyáltalán nem számítanak etalonnak…

…Mostani előadásában feltűnő volt a beszédet átszövő keserűség: Tucker Carlson szerint az Egyesült Államok valaha az egyik legnagyszerűbb ország volt, de mára már elvesztette legfőbb értékeit, a hazafiságot, a család és az ország védelmét. Jól érzékelhetően hiányolja a régi Amerikát, a régi amerikai értékeket, helyenként már-már azt éreztük, úgy látja, a Nyugat elveszett. De Tucker Carlson üzenete az volt, hogy mindig van remény és a mostani zűrzavaros időszak csak átmeneti az Egyesült Államok történetében.

A sztárújságíró a beszéde során jónéhányszor Magyarországot példaként említette a félrekormányzott nyugati országokkal szemben. Magyarország szerinte bebizonyította, hogy egyszerű politikai akarattal többet el lehet érni, mint rengeteg pénzzel és csúcstechnológiával. Mindannyiszor hatalmas ováció követte ezeket a megjegyzéseket.

A sztárújságíró azért szúrja a baloldal szemét az Egyesült Államokban, mert pozitívan, egyszerűen közöl konzervatív, hazafias és keresztény gondolatokat. Ezúttal is kiderült, hogy Carlson valóban hithű keresztény, és nem csak egy gondosan felépített imázsról van szó. Meglepő volt az előadásának mélyebb metafizikai üzenete. Van örökkévalóság, létezik Isten, és erre a természet emlékeztet minket szüntelen. Az ember mulandó, de a természet mindig állandó marad. A földi javak, a pénz számítanak, fontosak, de van valami, ami a földi léten messzi túlmutat. Carlson beszédét óriási tapssal fogadta a közönség.

Tucker Carlson műsora nem véletlenül a legnézettebb politikai műsor az Egyesült Államokban. Ezúttal is megfogta a közönséget érzelmes, ugyanakkor tényszerű és alapos előadása. Olyan értékeket tart fontosnak, mint Isten, család és haza, amelyeket Magyarországon talált most meg…

A teljes írás itt olvasható.

(Címkép: Polyák Attila – Origo)