Az esztergomi MCC Feszt harmadik napján a rendezvény egyik nagy csillaga, Tucker Carlson is színpadra lépett. A tömeg hatalmas ovációval fogadta a Fox News sztárját.

A zsúfoltság és a forróság ellenére a közönség végig feszült figyelemmel hallgatta Carlson előadását, aki a magyar kormány migrációs válságra adott válaszának elismerésével kezdte – egyenesen lenyűgözőnek találta a kormány stratégiáját. Magyarország megvédte az országhatárait, és bár más narratívák mentén ez szégyenkezésre ad okot, az előadó szerint csupán

azt tette a kormány, amit minden ember tenne, ha a saját otthonáról lenne szó.

A saját házadban az alhat, akinek megengeded – hangsúlyozta. Ez nincs másként a migráció vonatkozásában sem.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy amilyen negatív Magyarország megítélése az amerikai sajtóban, pont annyira nevetségesek a hazánkat ért vádak. Felolvasta a Washington Post egyik állandó szerzőjének tweetjét, amely a magyar média kormány általi befolyásoltságát, a választások manipulációját, illetve a kormánytagok megmagyarázhatatlan gazdagságát ecsetelte. Carlson erre nemes egyszerűséggel csak annyit mondott:

Ez a helyzet ismerős! Abban az országban élek!”

– utalva arra, hogy ez a leírás nem Magyarországra, hanem sokkal inkább Amerikára illene.

forrás: mandiner.hu/Ficsor Márton

Amerika nemcsak hipokrita, de egyre inkább orwelli is Carlson szerint. Az önmagát példamutatóan szabadnak tartó országban, úgy látszik, semmi sem tilos, a szólás- és gondolatnyilvánítás szabadsága mindaddig sértetlen, amíg az illiberális narratívával szembe nem helyezkedik az ember. Carlson elmondása szerint ha „elég együgyű vagy ahhoz, hogy amerikai vállalkozóként kitegyél az üzleted ablakába egy táblát, amivel a Biden-adminisztrációt bármely kérdésben kritizálod,

betörik az ablakodat, ellehetetlenítenek”.

Az orwelliség másik jele a perspektíva hiánya. A humor perspektívát ad, és mikor már meg kell gondolnod, mivel viccelődsz, nagy a baj.

Amikor betiltják a humorizálást, tudod, hogy valami sötét közeleg”

– fogalmazott az amerikai műsorvezető. Minden autoritárius mozgalomnak két fő célja van: az egyik a beszédmód kontrollálása, a másik a nevetéstől való eltiltás. „Ha a beszédmódot kontrollálják, akkor az elmét kontrollálják. A szavak ugyanis meghatározzák a gondolkodásmódot; ha elveszik a szavakat, elveszik a gondolkodás készségét.” Carlson szerint a humor nem más, mint az arra való képesség, hogy az adott helyzet fölé emelkedve az ember mérlegeljen, konklúzióra jusson. Mi marad, ha ezt elveszik? Egy ország, ahol nem beszélhet az ember a családjáról, az országáról, és szégyenkeznie kell amiatt, amit a felmenői tettek – vonja le a következtetést Carlson a jelenlegi amerikai helyzetre reflektálva.

Magyarországot ellenben példamutatónak találja a neves médiaszemélyiség. Bár kicsik vagyunk, és hazánk GDP-je alacsonyabb, mint New York-é, nincsen óceánunk, a szomszédországokkal nem felhőtlen a viszonyunk, és történelmünk során nem egyszer szenvedtünk külföldi hatalmak elnyomásától,

mégis meg tudjuk magunkat védeni, képviselni tudjuk a saját állampolgáraink érdekeit– fogalmazott a műsorvezető.

Amerikának nagy szüksége lenne történelmi visszatekintésre, folyamatosan emlékeztetnie kellene magát, mi forog kockán. Erre a célra Carlson szerint tökéletesen megfelel a Magyarországon sok helyen előforduló, golyó ütötte lyukak látványa az épületek falán, hiszen ezek által nap mint nap felidézhetjük, mi történt a nem is annyira távoli múltban – és hogy mit akarunk elkerülni a jövőben. Ezzel szemben Amerika saját magát elszigetelve fittyet hány a történelem tanulságaira, és úgy próbál a jövő fele haladni, hogy nem tekint vissza a múltba.

Az embereket nem az érdekli, mekkora az ország GDP-je, vagy milyen ideológiai párharcok folynak, pusztán arra vágynak, hogy háborítatlanul élhessenek, kultúrájukat, hagyományaikat zavartalanul gyakorolhassák – zárta beszédét Tucker Carlson.

Fotók: Ficsor Márton