Az Európai Bizottság nem engedheti meg magának, hogy pártpolitikai szereplő legyen, mert ez a magatartás előbb-utóbb szét fogja verni az Európai Uniót – mondta Gulyás Gergely csütörtökön Esztergomban.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Mathias Corvinus Collegium MCC Feszt – Hangot adunk a tehetségnek elnevezésű fesztiválján Schiffer András ügyvéddel, volt LMP-s országgyűlési képviselővel beszélgetett az Európai Unió jövőjéről, csütörtökön Esztergomban.

Gulyás Gergely kiemelte: a jelenlegi globalizálódó világban nincs alternatívája az európai népek között intézményesített együttműködésnek, és ehhez szükségesek a közös szabályok.

Ugyanakkor az Európai Bizottság az elmúlt időszakban nem veszi figyelembe, hogy mit tesznek lehetővé számára a jogszabályok és mit nem. Politikai igényeket szolgál ki akkor is, ha “ehhez páros lábbal kell, hogy ugráljon a közösségi jogi szabályokon” – fogalmazott.

Schiffer András szerint az Európa jövőjét befolyásoló igazi konfliktusok a demokratikus döntéshozatal és az óriásvállalatok profitéhsége között van. A kérdés az, hogy olyan világ lesz-e, ahol a profit megelőzi az ember és a természet érdekeit, vagy elég erősek lesznek-e az emberi közösségek, hogy a tőkét kordában tudják tartani. Ehhez pedig egyszerre van szükség erős nemzetállamokra és erős együttműködésre a nemzetállamok között – vélekedett.

A beszélgetés részletes beszámolóját itt olvashatják.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán