A szomáliai születésű akadémikus Ayaan Hirsi Ali az amerikai oktatási intézményekben rohamosan terjedő kritikus fajelmélet (CRT) ellen szólalt fel- olvasható a Magyar Hírlapban.

Szerinte ez egy nihilista ideológia, és gyermekeinket egymás gyűlöletére neveli. „Fajokba sorol mindenkit, és azt állítja, ezek a faji különbségek összeférhetetlenek… Nincs megbékélés, egység, amíg azok az emberek, akiket örök áldozatnak festenek le, feketék, nők, transzneműek, nem fognak össze a létező intézményeink szétverésére. Ez egy nagyon nihilista, győztesek nélküli játék” – állítja Hirsi Ali.

Szerinte a CRT az oktatási intézményekbe azt a meggyőződést viszi be, hogy az amerikai intézmények alapjaik­ban rasszisták. „A CRT azt állítja az iskolásoknak és tanároknak, hogy kisgyermekek csak bőrszínük, nemük és más identitáshordozó alapján viszonyulhatnak egymáshoz. A fekete gyermekek ezért gyűlölni fogják a fehéreket, mert az elnyomással társítják őket. Másrészt pedig a fehér gyerekek Amerikát fogják gyűlölni, mert azt hiszik, Amerika hagyatéka az, ami ilyen szörnyű örökséggel terheli le őket” – nyilatkozott az ismert publicista. Mindkét csoport megvetéssel és gyűlölettel tekint majd az amerikai tradíciókra és intézményekre, vélekedik Hirsi Ali.

Az aktivista szerint az amerikai média azért népszerűsíti a CRT tanokat olyan lelkesen, mert úgy vélik, arra van igény, ami megoszt. Azt is panaszolta, hogy ez a fajelmélet szembefordult a család fogalmával is, amit tönkre akar tenni. „Mindazt az erőfeszítést, amit tettünk ezek rendbetételére a család, az iskola, le akarják rombolni” – mondta.

(Címkép: noozhawk.com)