A Magyar Szent Koronát ábrázoló installációt mutattak be hétfőn a székelyudvarhelyi Márton Áron téren – az alkotást tíz napig csodálhatják meg az érdeklődők.

Három évvel ezelőtt, a székelyudvarhelyi Szent István-napi ünnepségre készülve alkotta meg először a Magyar Szent Korona felnagyított mását Elekes Gyula képzőművész, az Udvarhely Kultúrájáért Egyesület vezetője. A szétszedhető installáció azóta a tizennyolcadik helyszínen van kiállítva. Ezen felbuzdulva döntött úgy a művész, hogy a Hungarikum Bizottság, illetve a székelyudvarhelyi Rotary Club támogatásával elkészíti az alkotás fémszerkezetű, az előzőnél strapabíróbb változatát. Ez az építmény egy szentély, amelybe be lehet sétálni, és gyönyörködni lehet abban, ahogy a napfény átsüt a korona átlátszóvá varázsolt részein – mondta Elekes, emlékeztetve, hogy a Magyar Szent Korona egyedi az egész világon, a királyok beavatásához használták.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Albert Sándor városmenedzser üdvözölte a teret ékesítő alkotást, és arra biztat mindenkit, hogy jöjjenek el megtekinteni az elkövetkező tíz napban. „Úgy gondolom, büszkék lehetünk arra, hogy ilyen érdemes és kiváló művészeink és civil szervezeteink vannak a városban, akik létre tudnak hozni ilyen alkotásokat, illetve támogatják a hasonló törekvéseket” – fogalmazott. Bálint Antal, a Rotary Club soros elnöke a szervezet tevékenységéről beszélt, majd kijelentette, fontosnak tartották az installáció elkészítésének támogatását. A bemutató ünnepséget az Alla Breve Vegyeskar tette színesebbé.

A tudósítás a szekelyhon.ro portálon jelent meg.

Fotó: Erdély Bálint Előd