„A klímaváltozás kérdése és annak kezelése mára az egyik legaktuálisabb témává vált a világ vezetőinek körében, a problémával kapcsolatban több megoldási javaslat is született, ezek közül a legtöbb azonban a nagyvállalatok helyett a családokkal fizettetné meg a klímaváltozás elleni harc árát” – figyelmeztetett a XXI. Század Intézet a Magyar Hírlaphoz is eljuttatott elemzésében.

Mint írták, jó példa erre az Európai Unióban egyre nagyobb hangsúllyal bíró karbonadó bevezetésének kérdése, ami a tagállamokban több millió háztartás energiaszámláinak megemelkedését eredményezné.

Az elemzés szerint tagállami szinten is egyre több zöldbaloldali párt programjában jelenik meg valamilyen formában a leginkább családokat sújtó zöldadó terve, ami az egyes országok eladósítása mellett komoly munkanélküliséget is eredményezne.

Emlékeztetettek, Karácsony Gergely budapesti főpolgármester bejelentése szerint a következő években kitiltásra kerülnének a fővárosból a 2009 előtt gyártott dízelautók.

„Az előzetes becslések szerint az esetleges tiltás körülbelül félmillió autóst érintene, amit leginkább a szerényebb jövedelmű, régebbi dízelautóval rendelkező családoknál eredményezne jelentős többletkiadást” – derül ki az elemzésből.

Fotó: MH/Papajcsik Péter